Ursula von der Leyen (Foto: AFP)
Ursula von der Leyen (Foto: AFP) Foto: Afp

Novoizabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen prihvatila je u utorak kandidate za povjerenike Francuske i Mađarske Thierryja Bretona i Olivera Varhelyija te pozvala Rumunjsku da čim prije predloži svoga kandidata.


Ursula von der Leyen u ponedjeljak je razgovorala s Bretonom i Verhelyjem te potvrdila da su prikladni i kompetetni kandidati za povjerenike Europske komisije, a o tome je obavijestila Vijeće EU-a, rekla je u utorak glasnogovornica Komisije Mina Andreeva.

Andreeva je potvrdila da će Bretonu pripasti resor unutarnjeg tržišta, koji je i ranije bio namijenjen Francuskoj, ali nije željela potvrditi ostaje li Mađarskoj resor proširenja. Rekla je da treba pričekati na Rumunjsku i da će onda odlučiti o resorima za kandidate iz Mađarske i Rumunjske.

Ranije kandidati iz Mađarske i Rumunjske Laszlo Trocsanyi, kojemu je bio namijenjen resor proširenja, i Rovan Plumb, koja je bila kandidatkinja za promet, pali su već na prvom ispitu u Europskom parlament i prije saslušanja jer im je Odbor za ustavna pitanja ustanovio sukob interesa.

Francuska kandiatkinja Sylvie Goulard nije prošla na saslušanju.

Igre oko Europske komisije (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Briselske igre oko buduće EK: Dok je francuska kandidatkinja za povjerenicu upitna zbog dvije istrage, SDP razmatra davanje potpore Komisiji

Glasnogovornica Andreeva potvrdila je da je novi francuski kandidat Breton obećao da će učiniti sve kako bi izbjegao sumnje u sukob interesa.

Breton je do sada bio predsjednik uprave francuske digitalne tvrtke Atos, u kojoj ima dionice u vrijednosti od 34 milijuna eura. Mediji pišu da je spreman prodati te dionice. "On je dao dalekosežne ponude kako bi izbjegao mogući sukob interesa", rekla je Andreeva.

Na imenovanje kandidata iz Rumunjske morat će se još čekati jer trenutačno u Bukureštu nema vlade. Novoimenovani premijer, koji dolazi iz stranke desnog centra, pokušava osigurati većinu u parlamentu, koji bi o novoj vladi trebao glasati 4. studenoga.

Zbog problema na koje je u Parlamentu naišlo troje kandidata za povjerenike, nova ekipa povjerenika neće preuzeti dužnost 1. studenoga, nego najranije 1. prosinca. (Hina)