Uragan lota stigao je do Nikaragve, dva tjedna nakon razorne oluje Eta koja je poharala Srednju Ameriku.

Galerija


Američki Nacionalni centar za uragane (NHC) rekao je da je oluja stigla na obalu u ponedjeljak navečer. Ojačala je na moru u uragan pete kategorije prije nego što je stigla do obale, s udarima vjetra do 260 kilometara na sat.

Vezani članci Uragan Zeta poharao jug SAD-a - 6 U uraganu koji je poharao jug SAD-a poginulo šest ljudi, poplave probile brane, proglašeno je i izvanredno stanje Oluja u Grčkoj Grčka se priprema za rijetku vrstu oluje: Mediteranski uragan sve im je bliže, stanovnicima preporučeno da što prije pronađu alternativni smještaj

Nakon što je uragan pogodio Nikaragvu, oslabio je u kategoriju četiri, no NHC je rekao da je i dalje "izuzetno opasan". NHC je upozorio na "katastrofalne vjetrove, po život opasne udare oluje i kišne bujice".

"Ono što nam se približava je bomba", rekao je na konferenciji za medije predsjednik susjednog Hondurasa, Juan Orlando Hernández.

Lota je najsnažniji atlantski uragan ove godine i tek drugi uragan u studenom pete kategorije - prvi se dogodio 1932. godine.

Rekordan broj oluja

Ovogodišnja atlantska sezona uragana premašila je rekorde po pitanju oluja. Honduras, Gvatemala i Nikaragva evakuirale su stanovnike koji žive u nizinskim područjima i blizu rijeka u atlantskoj obalnoj regiji koju bi Lota trebala pogoditi.

Prije nego što je stigla do Srednje Amerike, oluja je prošla pored kolumbijskog otoka Providencia u Karipskom moru, zbog čega je nestalo struje. Agencija AFP izvijestila je da je jedna osoba na otoku izgubila život.