Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iza sebe ostavlja pustoš

Uragan Florence uzeo najmanje pet žrtava: Olujni vjetar srušio drvo na kuću, poginule majka i beba

Stablo palo na kuću u Wilmingtonu u Sjevernoj Karolini tijekom uragana Florence, poginule dvije osobe (Foto: AFP)
Stablo palo na kuću u Wilmingtonu u Sjevernoj Karolini tijekom uragana Florence, poginule dvije osobe (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Wilmington, uragan Florence (Foto: AFP) Wilmington, uragan Florence (Foto: AFP) Foto: Afp Super Tajfun Mangkhut (Foto: AFP) Super Tajfun Mangkhut (Foto: AFP) Foto: Afp Stablo palo na kuću u Wilmingtonu u Sjevernoj Karolini tijekom uragana Florence, poginule dvije osobe (Foto: AFP) Stablo palo na kuću u Wilmingtonu u Sjevernoj Karolini tijekom uragana Florence, poginule dvije osobe (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Uragan Florence iza sebe ostavlja pustoš (Foto: AFP) Galerija 1/4 >>
Uragan Florence uzeo je prve žrtve u gradu Wilmingtonu u Sjevernoj Karolini.

Uragan Florence odnio je najmanje pet života, prenosi CNN pozivajući se na lokalne policijske izvore. U padu drveta na kuću, tijekom uragana Florence koji je zahvatio i grad Wilmington u Sjevernoj Karolini, poginule su majka i beba. Otac obitelji zadobio je ozljede te je prebačen u obližnju bolnicu na liječenje.

Pročitajte i ovo Snažan potres pogodio Filipine Usred noći Potres jačine 6,8 pogodio Filipine: Procjenjuje se mogućnost tsunamija Tajfun na Filipinima (Foto: AFP) - 6 Rušio stabla i kuće Supertajfun Mangkhut opustošio Filipine, uzeo najmanje 14 života i krenuo prema kineskoj obali

U gradu Hampsteadu u Sjevernoj Karolini zabilježen je još jedan smrtni slučaj tijekom uragana Florence, a riječ je ženi koja je umrla od posljedica srčanog udara. Hitne službe odazvale su se na poziv, no njihov dolazak do kuće bolesnice prepriječila su porušena stabla i dok su oni prošli te prepreke, nesretna je žena u međuvremenu preminula, prenosi CNN, pozivajući se na loklni izvor.

Četvrta osoba poginula je u okrugu Lenoir u Sjevernoj Karolini. U tom je slučaju muškarac poginuo dok je pokušao ukopčati kabel u generator, piše CNN pozivajući se na izvor iz ureda guvernera Roy Coopera. Peta žrtva je muškarac koji je vani provjeravao svoje pse, a vjeruje se da je njegova smrt povezana sa snažnim vjetrom.

Uragan Florence ostavlja pustoš: "Vjetar i valovi more će donijeti na ulice''

Amerikanci od uragana Florence strahuju već danima. I nisu jedini. Prirodna katastrofa na pomolu je i na drugom kraju svijeta. Filipinima prijeti supertajfun. Ova dva uragana ugrožavaju milijune ljudi. Svi su se pokušali pripremiti najbolje što mogu.

Oslabljena, ali opasna Florence je stigla na istočnu obalu SAD-a. Grad New Bern je potopljen. U samo nekoliko sekundi razina vode je porasla za metar. Ulice su se pretvorile u bujice. Stotinjak je stanovnika spašeno, još uvijek ih 150 čeka izvlačenje. Uz spasioce pomoć pružaju i građani s brodovima, riskirajući vlastiti život.

Plimni valovi i obilna kiša najveća su opasnost koju nosi oslabljeni, ali ubojiti uragan. Gotovo cijela Sjeverna Karolina mogla bi se naći pod vodom.

"Vjetar i valovi more će donijeti na ulice, neke će biti poput rijeka", rekao je Ray Cooper, guvrener Sjeverne Karoline.

Više od 620.000 ljudi je ostalo bez struje, a više od milijun je evakuirano. I dok većina strahuje za vlastiti život i sluša upozorenja, te je napustila ugroženo područje, neki su tu upravo došli, poput lovaca na oluje.

"Neki od nedavnih prognostičkih modela predviđaju 380 do 500 litara kiše po četvornom metru i plimni val od četiri i pol metra. I da će to trajati nekoliko dana. Mi smo sada u Wilmingtonu i mislim da ćemo tu ostati četiri, pet dana", objašnjava Nicholas Izabella, lovac na uragane.

Filipinima prijeti supertajfun

Čekati razaranje ne pada na pamet onim Filipincima koji se mogu skloniti na sigurno. Približava im se tajfun jači od uragana Florence.

"Traumatizirani smo prethodnim supertajfunom. Posljednji, prije dvije godine uništio nam je kuću, potpuno ju je izbrisao s lica zemlje, pa smo sada preplašeni", kaže jedan od evakuiranih stanovnika Jenaline Fugeban.

"Ako bude obilne, neprestane kiše postoji mogućnost da dođe do odrona tla kao što se već događalo. Tako da smo mi kao seosko vijeće savjetovali mještanima evakuaciju", rekao je Remy Dangan.

Mangkhut je supertajfun, najjače pete kategorije. Tisuće su evakuirane, a vojska je u pripravnosti. Na njegovom izravnom udaru više je od pet milijuna ljudi, a golem ih broj živi u krajnjem siromaštvu.

Stablo palo na kuću u Wilmingtonu u Sjevernoj Karolini tijekom uragana Florence, poginule dvije osobe (Foto: AFP) Super Tajfun Mangkhut (Foto: AFP) Foto: Afp

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene