Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubijen Shinzo Abe (67)

Ubojica progovorio i otkrio zašto je ubio bivšeg japanskog premijera: Policija na presici iznijela nove detalje strašnog zločina

Aktualno Galerija Supruga Shinzo Abea Supruga Shinzo Abea Foto: Afp Supruga Shinzo Abea Supruga Shinzo Abea Foto: Afp Hitne službe na mjestu gdje je upucan Shinzo Abe Hitne službe na mjestu gdje je upucan Shinzo Abe Foto: Afp Shinzo Abe Shinzo Abe Foto: Afp +3 Atentat na Shinzo Abeu - 4 Galerija 1/8 >>
Bivši japanski premijer Shinzo Abe (67) upucan je u petak dok je držao govor u gradu Nara. Preminuo je u bolnici.

 

  • bivši japanski premijer upucan je na predizbornom skupu
  • u bolnici je preminuo od ozljeda
  • napadač (41) je uhićen 

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

15:37 I bivši američki predsjednik Barack Obama potresen je ubojstvom bivšeg japanskog premijera.

"Uvijek ću se sjećati sve što smo napravili kako bismo ojačali naše savezništvo, dirljivog iskustva zajedničkog putovanja u Hirošimu i Pearl Harbor i milosti koju su on i njegova supruga Akie Abe iskazali meni i Michelle", napisao je Obama.

15:35 Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres izrazio je svoju sućut. 

"Duboko sam ožalošćen zbog užasnog ubojstva Shinza Abea, bivšeg premijera Japana. Imao sam privilegiju poznavati ga godinama i uvijek ću pamtiti njegovu kolegijalnost i predanost multilateralizmu", napisao je Guterres na Twitteru.

 

15:31 Sućut je izrazio i hrvatski premijer Andrej Plenković. "Duboko smo potreseni atentatom na gospodina Shinza Abea. Njegovim preranim odlaskom Japan je izgubio istaknutog državnika, a svijet pouzdanog partnera. U ovim teškim trenucima naše su misli uz obitelj Abe i japanski narod, kojima izražavam sućut."

 

15:30 Jedan od japanskih policajaca na konferenciji za novinare je kazao da misli kako je osumničeni imao dozvolu za lov, no to se još istražuje. Kako su kazali u policiji, 41-godišnjak im je sam rekao da je pištolje koje su pronašli u pretrazi njegova doma ručno izrađeni.

Policija nije htjela komentirati razinu sigurnosti na skupu.

15:25 Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je "zapanjen, ogorčen i duboko ožalošćen" smrću bivšeg japanskog premijera Shinza Abea.

"Iznad svega, Abeu je bilo jako stalo do japanskog naroda i posvetio je svoj život njihovu služenju", napisao je Biden u svom priopćenju te dodao da oružano nasilje uvijek ostavlja dubok ožiljak na zajednicama koje su njime pogođene.

Biden je izrazio sućut obitelji bivšeg premijera Japana.

15:05 Japanska policija u petak je potvrdila kako zbog ubojstva bivšeg premijera sumnjiči 41-godišnjeg muškarca. Prema navodima policije u gradu Nishi, u pitanju je nezaposleni muškarac koji je izjavio da gaji mržnju prema određenoj skupini za koju je mislio da je Abe povezan s njom. Na slučaju premijerova ubojstva radi 90 istražitelja, navodi CNN

Policija je u  poslijepodnevnim satima pretražila stan osumnjičenika. Zaplijenjeno je nekoliko ručno rađenih pištolja.

Osumnjičenik je do mjesta u Nari gdje je bivši premijer držao govor otputovao vlakom, no japanski policajci na konferenciji za novinare nisu rekli je li direktno stigao na mjesto događaja.

Policija nije željela potvrditi ni jesu li na mjestu pucnjave pronađeni meci. Izjavili su tek da je istraga u tijeku. Osumnjičeni je priznao da je pucao u premijera.

14:10 Emmanuel Macron u ime francuskog naroda izrazio je sućut Japancima. Antony Blinken nazvao je Abea vođom s velikom vzizijom.

14:00 Hrvat koji 20 godina živi u Japanu šokiran je atentatom.

Više o tome OVDJE

12:31 Ruski predsjednik Vladimir Putin poslao je osobno pismo sućuti obitelji ubijenog Abea. Bivšeg japanskog premijera nazvao je izuzetnim državnikom. 

"Molim vas da prihvatite moju najdublju sućut zbog smrti vašeg sina i supruga, Shinzo Abea", napisao je Putin u pismu poslanom majci i supruzi, javlja CNN.

12:26 Japanski premijer Fumio Kishida rekao je da mu je ubijeni Abe bio i osobni prijatelj, s kojim je provodio puno vremena. Dodao je da osjeća veliko poštovanje prema njegovu nasljedstvu. 

12:25 I šef NATO-a se javio. Jens Stoltenberg Abea je nazvao braniteljem demokracije.

12:10 Yoon Suk Yeol, predsjednik Južne Koreje, nazvao je atentat neprihvatljivim činom. Izrazio je sućut obitelji i cijelom japanskom narodu. Sućut izražavaju i ostali vođe. 

"Moje su misli s njegovom obitelji, prijateljima i japanskim narodom. Ujedinjeno Kraljevstvo je uz vas u ovom mračnom i tužnom trenutku", napisao je Boris Johnson.

Javili su se indijski i australski premijeri, a Ursula von der Leyen nazvala je Abea divnom osobom.

"Ovo brutalno i kukavičko ubojstvo šokiralo je svijet", dodala je.

10:51 Shinzo Abe (67) preminuo je u bolnici nakon što je na njega pucano na predizbornom skupu, potvrdili su iz Liberalno-demokratske stranke, javlja japanska televizija, NHK.

Riječ je o prvom atentatu na nekog trenutnog ili bivšeg japanskog premijera od dana predratnog militarizma 1930-ih.

10:07 Akie Abe, supruga stradalog Abea, stigla je u bolnicu u grad Nara. Abeov mlađi brat Nobuo Kishi, inače japanski ministar obrane, potvrdio je ranije da Abe prima krv. Premijer Fumio Kishida navodi da je Abe i dalje kritično.

Supruga Shinzo Abea Supruga Shinzo Abea Foto: Afp

9:40 Potpredsjednik Hrvatsko-japanskog kulturnog i gospodarskog društva Tonči Tadić šokiran je atentatom na bivšeg japanskog premijera Shinzoa Abea.

"To što se ondje dogodilo mogao bi biti propust osiguranja", smatra Tadić.

Što je još rekao, čitajte OVDJE.

Politički lideri u šoku

9:22 Strani mediji prenose kako liječnici čine sve što mogu da spase život Abea, koji je i dalje kritično nakon što je pogođen u vrat.

9:14 Politički lideri cijelog svijeta u šoku prate Abeovo zdravstveno stanje.  

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel nazvao je napad kukavičkim činom.

Boris Johnson kaže kako je užasnut.

 

"Ovakvi događaji potresaju nas do kosti", napisala je na Twitteru i novozelandska premijerka Jacinda Ardern.

9:10 Napadač je navodno policajcima otkrio zbog čega je pucao. Više čitajte OVDJE.

Improvizirano oružje

8:31 Na snimkama se vidi i improvizirano oružje kojim je napadač pucao. 

8:00 Abe je upucan u prsa i u vrat. U bolnici se bori za život.

7:13 Snimke atentata već kruže društvenim mrežama. Pogledajte ih OVDJE.

Supruga Shinzo Abea Atentat na Shinzo Abeu - 3 Foto: Afp

7:00 Policija je priopćila da je uhićen 41-godišnji muškarac osumnjičen za pucnjavu u gradu Nari na zapadu zemlje.

Novinska agencija Kyodo i NHK objavili su da je Abe helikopterom prebačen u bolnicu te da je nakon ranjavanja bio pri svijesti i reagirao.

"Takav barbarski čin ne može se tolerirati", rekao je novinarima glavni tajnik kabineta Hirokazu Matsuno, dodajući da ne zna u kakvom je Abe stanju.

NHK je prikazao video na kojem Abe drži predizborni govor ispred željezničke stanice kada su odjeknula dva pucnja, nakon čega je pogled nakratko bio zaklonjen, a zatim su viđeni sigurnosni dužnosnici kako napadaju čovjeka na tlu.

Političko nasilje rijetkost je u Japanu, zemlji sa strogim propisima o nošenju oružja. Čini se da je puška korištena u pucnjavi bila vatreno oružje kućne izrade, rekao je NHK.

Supruga Shinzo Abea Atentat na Shinzo Abeu - 3 Foto: Afp

Policija je identificirala osumnjičenog kao Tetsuya Yamagamija, stanovnika Nare.

6:30 Bivši japanski premijer Shinzo Abe (67) upucan je u petak dok je držao govor u gradu Nara, javio je Vladin glasnogovornik.

Javna televizija NHK piše kako je na njega vjerojatno pucao muškarac s leđa, i to iz puške, javlja Reuters.

Čula su se dva pucnja i vidio se dim u trenutku kad je Abe držao govor. Prvi metak ga je promašio, drugi ga je pogodio u leđa.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene