Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Upitna zakonitost općinskih izbora u BiH, Hrvatima uskraćeno pravo glasa?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Legalnost predstojećih općinskih izbora u Bosni i Hercegovini bit će dovedena u pitanje zbog činjenica da je biračko pravo uskraćeno za više od dvije tisuće državljana te zemlje hrvatske nacionalnosti, najavila je Hrvatska seljačka stranka - Nova hrvatska inicijativa BiH.

Pridružujući se ostalim političkim strankama koje su oštro prosvjedovale zbog odluke Središnjeg izbornog povjerenstva da ne uvrsti 2048 Hrvata iz Bosanske posavine na birački popis zvog prijepornih uvjerenja o državljanstvu, HSS-NHI najavila je podnošenje tužbe Ustavnom sudu BiH.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izmjena zakona o prebivalištu Komarica: Iselit će se i ovo malo Hrvata iz BiH Slika nije dostupna Ivan Bagarić 'Izmjene zakona o prebivalištu neće štetiti Hrvatima iz BiH'

'Tim postupkom dovest ćemo u pitanje legalnost lokalnih izbora. S tim je upoznat i Visoki predstavnik za BiH', izjavio je predsjednik Glavnog odbora HSS-NHI Krešimir Zubak kako ga u subotu citira 'Dnevni avaz'.

SIP je Hrvatima prognanim s područja Bosanskog Broda i Dervente osporio valjanost uvjerenja o državljanstvu BiH jer ih je izdao prognanički ured u Slavonskom Brodu no na temelju originalnih matičnih knjiga iz općina u kojima su živjeli prije rata.

Zubak koji u Sarajevu vodi odvjetnički ured drži kako je u slučaju osporavanja biračkog prava prognanim posavskim Hrvatima na djelu povreda temeljnih ljudskih prava i sloboda.

Posebice neprihvatljivim drži to što im je onemogućeno glasovanje putem pošte odnosno to što im je dana mogućnost da to učine isključivo osobno uz vađenje novih osobnih iskaznica što je dug i kompliciran postupak.

U HSS-NHI, po Zubakovim rječima, očekuju kako će ih skupina hrvatskih prognanika kojima je osporeno glasačko pravo i formalno ovlastiti da u njihovo ime pokrenu postupak pred Ustavnim sudom.

Ogorčenje i razočarenje odlukom SIP-a BiH izrazili su i HDZ 1990. te HDZ BiH.

Predsjednik HDZ 1990. Božo Ljubić pozvao je Visokog predstavnika Miroslava Lajčaka da iskoristi svoje ovlasti i ukine odluku SIP-a koju je nazvao sramnom.

HDZ BiH svojim je priopćenjem upozorio kako se ovime još jednom diskriminiraju prognanici a novoutemeljena Naša stranka) ocijenila je kako se odlukom SIP-a provodi još jedan oblik ozakonjenja etničkog čišćenja i teritorijalne podjele po nacionalnom principu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene