Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dramatični Aleksandar Vučić

Uoči nove runde pregovora s Kosovom: 'Srbiju čeka 11 dana pakla'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zamjenik Ivice Dačića na sjednici vlade najavio je da Srbiju čeka 11 paklenih dana uoči nove runde pregovora s Prištinom.

Srbijanski zamjenik premijera Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak da Srbiju i njezinu vladu očekuje "11 dana pakla" do sljedećeg kruga pregovora s Prištinom 2. travnja jer postoje stvari koje Beograd ne može prihvatiti, ali i stvari koje ne smije odbaciti, izvijestila je Radiotelevizija Srbije (RTS) sa sjednice vlade u Beogradu, održane nakon jučerašnjih 12-satnih pregovora Beograda i Prištine u Bruxellesu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nazvali ga izdajnikom U središtu Beograda održali 'misu za upokojenje' Dačićeve vlade! Slika nije dostupna Sporazum o Kosovu EU bez komentara dok ne dobije službeni odgovor iz Beograda

"Ostalo nam je 11 dana pakla. I za vladu i za Srbiju, postoje stvari koje ne možemo prihvatiti, ali i stvari koje ne smijemo odbiti", navodi RTS kako je Vučić ministrima na sjednici vlade objasnio aktualnu poziciju Srbije.

Vučić je predsjedao sjednicom vlade jer je premijer Ivica Dačić otputovao u New York na zasjedanje Vijeća sigurnosti UN-a.

>> Nikolić: Možda od Bruxellesa dobijemo i neprihvatljivu ponudu

Pozivajući se na svoje izvore u vladi, o Vučićevim ocjenama na sjednici izvijestili su "Blic" i agencija Tanjug, istaknuvši komentar da se tijekom sedmog kruga pregovora Beograda i Prištine u Bruxellesu na stolu našao papir koji Srbiji "nije dao ni jedan posto šanse da ga prihvati".

"Vi, svi članovi vlade, znate da jesmo i koliko jesmo, posvećeni dobivanju datuma i eurointegracijama. Pročitat ću vam dio prijedloga koji smo dobili i jedino što vam mogu reći je da, nažalost, nitko osim nas nije pokazao spremnost da napravi bilo kakav ustupak ili kompromis, što nama nije pružilo apsolutno nikakvu šansu da ponuđeno i prihvatimo", rekao je Vučić ministrima i, kako navodi izvor "Blica", poručio da Srbija ne odustaje od europskog puta.

"Nastavit ćemo svoj europski put. Nadam se da ćemo moći postići dogovor s Prištinom, ali pred svoj narod ne možemo izići praznih ruku", rekao je Vučić. Istaknuvši da se "nitko nije rodio u politici", te da se on osobno "ne mora ni baviti ovim poslom", Vučić je ministrima rekao da za Srbiju ponuđeni papir nije bio prihvatljiv. "Želim da znate da nam nisu dali ni jedan posto šanse da papir prihvatimo", rekao je.

Nakon sjednice, vlada je objavila priopćenje u kojem je istaknuto da se dijalog Beograda i Prištine mora nastaviti "u konstruktivnoj atmosferi i bez pritisaka", kako bi se postiglo "rješenje koja će osigurati opstanak i siguran život Srba" na Kosovu i "otvoriti europske perspektive za Srbiju".

Vlada je ocijenila i da se "samo pravednim rješenjem problema na Kosovu i Metohiji može osigurati trajna stabilnost u čitavoj regiji".

Vučić je današnjom redovitom sjednicom srbijanske vlade predsjedao jer je premijer Ivica Dačić izravno iz Bruxellesa, inače u istom zrakoplovu s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem, otputovao u New York na sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a.

Sljedeći krug dijaloga Beograda i Prištine zakazan je za 2. travnja u Bruxellesu, a ključno neriješeno pitanje ostaje zajednica srpskih općina na Kosovu za koju Beograd traži izvršne ovlasti, a Priština ustraje na tomu da ta asocijacija funkcionira u ustavno-zakonskom sustavu Kosova. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene