Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Protivnici novog zakona koji ograničava prodaju hašiša strancima u Nizozemskoj pokrenuli su u subotu 'kampanju kanabis' pred predstojeće parlamentarne izbore, pozivajući birače da glasuju za stranke koje podržavaju konzumiranje marihuane.


"Danas smo pokrenuli 'kampanju kanabis'" kako bismo pokušali uvjeriti birače da "glasuju pozitivno" na izborima 12. rujna, rekao je Marc Josemans, jedan od organizatora pokreta. Kampanja je počela u subotu na tržnici u Maastrichtu, gdje Josemans posjeduje "coffee shop".

Novi zakon, koji je stupio na snagu 1. svibnja na jugu zemlje, ima za cilj rješavanje problema prometnih čepova, noćne buke i sve većeg broja prodavača droge potaknutih milijunima stranaca koji dolaze u zemlju da bi kupili hašiš u coffee shopovima.

Vezani članci Policija u Londonu nakon terorističkog napada - 3 Dvije eksplozije pisama bombi u Nizozemskoj: Nitko nije ozlijeđen, traži se počinitelj Marihuana, ilustracija (Foto: AFP) Liječnik dječaku (4) propisao marihuanu kao lijek, prijeti mu oduzimanje liječničke dozvole

>> Novi nizozemski zakon: Turisti više ne smiju u 'coffee shoppove'!

Odnoseći se u početku na 80 od oko 670 coffee shopova u zemlji, zakon bi te trgovine trebao pretvoriti u "zatvorene klubove" s najviše 2000 članova koji žive u Nizozemskoj i starijih od 18 godina. Početkom 2013. bit će proširen na 590 coffee shopova.

Protiv novog zakona su oporbene stranke ljevice, među kojima su Stranka rada, Socijalistička stranka i Stranka za životinje.

Marihuana je u Nizozemskoj u teoriji nezakonita, no njezino posjedovanje u količini manjoj od pet grama dekriminalizirano je 1976. u sklopu politike tolerancije. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.