Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kaos u Sudanu

UNICEF Hrvatska pomože djeci koja pate u zaboravljenoj krizi: "Ne dopustimo da ostanu zaboravljena"

UNICEF Hrvatska pomaže djeci Sudana koja pate u najvećoj zaboravljenoj krizi.
UNICEF Hrvatska pomaže djeci Sudana koja pate u najvećoj zaboravljenoj krizi. Foto: PR
UNICEF Hrvatska pomaže djeci Sudana koja pate u najvećoj zaboravljenoj krizi.

UNICEF je upozorio da milijuni djece u Sudanu hitno trebaju hranu, vodu i zaštitu.

"Sudan je mjesto najveće izbjegličke krize u svijetu, na kojem milijuni djece unutar zemlje bježe od sveprisutnog nasilja u potrazi za sigurnošću, hranom, skloništem i zdravstvenom skrbi, pri čemu se diljem zemlje bilježi drastično povećanje smrtnosti djece. Nakon višemjesečnih brutalnih sukoba 14 milijuna djece u Sudanu hitno treba humanitarnu pomoć za preživljavanje", ističu iz UNICEF-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ozbiljan problem Proglasili izvanredno stanje zbog opasne zaraze: "Izbijanje epidemije je neizbježno"

Humanitarne su potrebe diljem Sudana dosegle rekordne razine već i prije sukoba, dok je trenutačna situacija katastrofalna.

"Bolnice i škole razorene su i pretvorene u najžešća mjesta oružanih sukoba i stravičnog nasilja. Nedostatak pitke vode i osnovne infrastrukture dodatno ugrožava dječje živote i živote njihovih obitelji. Roditelji očajavaju u brizi za živote djece, ali i za njihovu budućnost u razorenoj i iscrpljenoj zemlji. Kako bi odgovorio na potrebe, Ured UNICEF-a za Hrvatsku pokrenuo je humanitarni apel za djecu Sudana", dodaje se u priopćenju.

"Sudan ima jednu od najvećih stopa dječje pothranjenosti u svijetu. Pothranjeno je više od 3,5 milijuna djece, a procjenjuje se da bi ih ove godine čak 700.000 moglo biti teško pothranjeno ili u povećanom riziku od smrtnosti u slučaju da im se ne osigura pravodobno liječenje. S obzirom na stalne borbe, ograničen pristup namirnicama i porast cijena hrane, očekuje se da će se situacija u vezi s prehranom dodatno pogoršati", dodaje se.

Pročitajte i ovo Ilustracija Izbori su sve bliže Političke stranke objavile financije: Nekima je baš dobro išlo

Unatoč izuzetno teškoj i opasnoj situaciji, UNICEF i partneri pružaju pomoć koja spašava živote djece u Sudanu i susjednim zemljama, uključujući vodu, terapeutsku prehranu, medicinsku skrb i uspostavljanje sigurnih skloništa za djecu.

"UNICEF je jedini dobavljač terapeutske hrane koja se koristi za liječenje djece oboljele od najsmrtonosnijeg oblika pothranjenosti. UNICEF-ovi mobilni timovi na prvu liniju kriznih žarišta u Sudanu dostavljaju terapeutsku hranu i medicinsku pomoć kako bi se spriječio potpuni kolaps zdravstvenih usluga koje spašavaju dječje živote, međutim – potrebe su i dalje goleme", ističu iz UNICEF-a.

"Ne dopustimo da djeca Sudana ostanu zaboravljena! Donirajte i spasite živote izgladnjele i raseljene sudanske djece", zaključuje se.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene