Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prestrašno

Više od 50-ero djece, od čega velik broj beba, umrlo u sirotištu: "Čuo se plač, nije bilo nikoga da ih nahrani"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Stravične vijesti stižu iz Sudana, gdje djeca u sirotištu umiru samo zato što nema osoblja koje bi ih nahranilo. Prepušteni su tek šačici preostalog osoblja predvođenog hrabrom liječnicom koja je već na rubu svih snaga.

Nakon što je izbio rat u Khartoumu, dr. Abeer Abdullah preuzela je gotovo nemoguć zadatak. Jurila je između soba u najvećem sudanskom sirotištu pokušavajući se nastaviti skrbiti za stotine beba i male djece prepuštene tek šačici preostalog osoblja. Dječji plač odzvanjao je prostranom zgradom dok je izvana dopirao zvuk pucnjave.

Uslijedila je tragedija. Na gornjim katovima državnog sirotišta, poznatog kao Mygoma, smještena je dojenčad. Bez dovoljno osoblja koje bi se brinulo o njima podlegli su teškoj pothranjenosti i dehidraciji, ispričala je liječnica za Yahoo News. U prizemlju je pak bila ionako krhka novorođenčad, od kojih su mnogi umrli nakon što su razvili visoku temperaturu.

Pročitajte i ovo Sukobi u Sudanu Ostavljeni na milost i nemilost Muškarca tri puta upucali, žena invalid ostala u kući i umrla od gladi: "Baku ne mogu ni pokopati"

"Trebalo ih je hraniti svaka tri sata, a nije bilo nikoga", rekla je Abdullah telefonom iz sirotišta, dok se u pozadini čuo plač beba. "Pokušali smo im dati intravenoznu terapiju, ali većinu vremena nismo mogli spasiti djecu."

Dnevni broj smrtnih slučajeva porastao je na dva, tri, četiri i više, rekla je izmorena liječnica. Najmanje 50-ero djece, od kojih su velikim dijelom tek rođene bebe - umrlo je u sirotištu u šest tjedana otkako je izbio rat sredinom travnja. To uključuje najmanje 13 beba koje su umrle u petak, 26. svibnja, rekla je.

Pročitajte i ovo Sukob u Sudanu Rat generala Humanitarna kriza u Sudanu: "Zabrinjava nas učinak prelijevanja krize na susjedne zemlje"

Visoki dužnosnik sirotišta potvrdio je te brojke, a kirurg koji je volontirao u ustanovi tijekom rata rekao je da je svjedočio najmanje nekoliko desetaka smrti siročadi. Obojica su rekla da su uglavnom umrli novorođenčad i ostali mlađi od godinu dana. Sve troje su kao glavne uzroke naveli pothranjenost, dehidraciju i infekcije.

Val novih smrtnih slučajeva zahvatio je sirotište tijekom prošlog vikenda. Reuters je pregledao sedam smrtovnica od subote ili nedjelje koje je podijelila Heba Abdullah, nekoć djevojčica iz sirotišta, a danas njihova njegovateljica. Sve su kao uzrok smrti navele zatajenje cirkulacije, a svi osim jednog također su naveli vrućicu, pothranjenost ili sepsu.

U trenutku dok pokušavaju spasiti živote djeci koja se za njih kroz plač bore, prolaze pokraj koljevki u kojima leže tijela onih koji su tu bitku izgubila. "Stravično", kaže Abdullah. I zaista teško je zamisliti ijednu drugu riječ kojom bismo ovo mogli opisati.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene