Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Turska je ignorirala višekratna upozorenja i apele 's visokih razina' da zaustavi humanitarnu flotu na putu prema Gazi, izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanyahu pred izraelskim istražnim povjerenstvom.


On je prvi svjedok pred državnim povjerenstvom koje istražuje incident na moru 31. svibnja, kada su se izraelski specijalci helikopterima spustili i upali na brod te ubili devet turskih, propalestinskih aktivista.

Vezani članci Stanje u Pojasu Gaze - 2 Pozadina sukoba: "Problem je što je Gaza najveći kavez na zemlji. Izrael radi eksperiment nad ljudskim bićima" Izvlačenje Suzy Ishkontane Petogodišnja djevojčica sedam je sati bila zatrpana u ruševinama zgrade, u krvavim sukobima sve više stradavaju djeca

Sukob se dogodio u zoru, u međunarodnim vodama oko Izraela, nakon što se flota oglušila o izraelska upozorenja da ne nastavlja plovidbu prema Gazi. Tim palestinskim područjem vlada islamistički pokret Hamas i pod pomorskom je blokadom Izraela.

UN je osnovao svoje povjerenstvo za taj slučaj koje će se prvi put sastati u utorak. 'Počevši od 14. svibnja, moj ured kontaktirao je s osobama na visokim razinama u tuskoj vladi', rekao je Netanyahu. 'Cilj tih kontakata bio je spriječiti sukob s flotom, ali su oni nastavili sve dok nisu stigli do obala Gaze', dodao je.

>> Izrael objavio video, Turska rezultate istrage

'Unatoč našim stalnim diplomatskim naporima, turska vlada nije spriječila pokušaj probijanja pomorske blokade....Čini se da (Turska) nije unaprijed procijenila da je sukob između turskih aktivista i Izraela nešto što šteti njezinim interesima', pojasnio je Netanyahu. Bio je to dosad najjasniji javni iskaz izraelskog premijera o tajnim diplomatskim akcijama koje naposljetku nisu uspjele spriječiti konfrontaciju izraelske vojske i aktivista. Sutra bi pred povjerenstvom trebao svjedočiti ministar obrane Ehud Barak. (Hina)