Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

NATO i Rusija čiji su odnosi pomućeni ukrajinskom krizom, u srijedu obnavljaju dijalog, iako napetosti Bruxellesa i Moskve i dalje ostaju snažne.


Dvadeset i osam veleposlanika zemalja članica NATO-a i veleposlanik Rusije sastat će se tijekom prijepodneva u sjedištu Saveza u Bruxellesu, prvi puta u formatu Vijeća NATO-Rusija od lipnja 2014.

Vezani članci Rusija se još uvijek bori s velikim šumskim požarima na istoku	 - 5 VIDEO Upravo gore najgori požari u najvećoj zemlji svijeta: "Samo kiša ondje može pomoći..." Slika nije dostupna 'Napetost je toliko velika da bi sitnica mogla dovesti do sukoba Rusije i Zapada'

Kako bi izrazio prosvjed protiv ruske aneksije Krima i ofenzive proruskih separatista na istoku Ukrajine u proljeće 2014., NATO je suspendirao svaku praktičnu suradnju s Moskvom koju je optuživao da podupire pobunjenike i u smislu oružja i snaga.

U teoriji, kanali za politički dijalog ostali su otvoreni, ali odnosi su bili toliko zategnuti da otad nije bilo nikakve prave komunikacije, ako se ne računa nekoliko razgovora između glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga i ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova nakon kojih su svaki puta uslijedili oštri komentari.

"Očekujem da Rusi predstave svoje stajalište. Nije nas strah dijaloga, smatramo suprotno tome da je dijalog utoliko važniji kada su vremena teška a napetosti snažne", rekao je u utorak Stoltenberg.

Na dnevnom redu sastanka bit će među ostalim sporazumi iz Minska dogovoreni kako bi se zaustavio ukrajinski sukob, transparentnost i predvidljivost na vojnom planu, ali i stanje u Afganistanu.

"NATO ne želi novi Hladni rat i novu utrku u naoružanju", kazao je Stoltenberg, reagirajući na izjave iz Moskve koja optužuje Savez da "potpuno neopravdano" jača vojnu nazočnost u baltičkim zemljama. (Hina)