Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snažna kritika zbog tragedija na Mediteranu

'Europska politika je kratkovidna, popustljiva prema ksenofobnim populističkim pokretima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija, koja će u četvrtak održati hitan summit o useljeničkoj krizi u Mediteranu, trebala bi prema imigrantima zauzeti sofisticiraniji i hrabriji, manje bešćutan pristup, rekao je povjerenik Ujedinjenih naroda za ljudska prava u ponedjeljak.

'Europa okreće leđa nekima od najranjivijih migranata na svijetu i prijeti da Mediteran pretvori u grobnicu', rekao je Zeid Raid Al Husein dan nakon prevrtanja broda blizu Libije u kojemu je, kako se pretpostavlja, bilo 900 ljudi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stiže Frontex 'S jedne strane smo organizirani, s druge možda Nijemcima i smeta što smo organizirani' Slika nije dostupna Izbjeglička kriza DOLAZI SVE VIŠE ŽENA I DJECE Pri kraju su zalihe deka, a potrebne su i dječje jakne i čarape

Zbog te najgore u nizu useljeničkih tragedija zadnjih mjeseci između Libije i Italije za četvrtak je sazvan hitan sastanak na vrhu u Bruxellesu, iako se na njemu, kako je rekao predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk "ne očekuju brza rješenja".

Europska politika prema imigrantima "kratkovidna je, kratkoročna politička reakcija popustljiva prema ksenofobnim populističkim pokretima koji su zatrovali javno mnijenje o imigracijskom pitanju", rekao je Raid Al Husein.

Ocijenio je da EU treba otvoriti legalne kanale za useljavanje i priznati da zapravo treba niskokvalificiranu radnu snagu te da izbjeglice imaju pravo na azil, a obitelji pravo na zajednički život.

Upravo je nedostatak regularnih kanala za useljavanje stvorio problem krijumčarenja ljudi, što je simptom, a ne uzrok problema, rekao je te ocijenio da EU pokazuje "golem nedostatak sućuti".

'Stanje je dramatično i ovako se ne može više nastaviti'

Put bez povratka - 'Samo želim biti čovjek'

Povjerenik za ljudska prava kritizirao je ukidanje "hrabrog" programa spašavanja na moru "Mare Nostrum" koji je zamijenjen ograničenim programom kontrole granica "Triton".

"Prestanak spašavanja migranata u nevolji nije smanjio ni migracije ni krijumčarenje ljudi, već je samo izazvao više utapljanja kao što pokazuje nedavna tragedija", rekao je.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk sazvao je hitan sastanak na kojem će se u četvrtak razgovarati o tome kako zaustaviti krijumčare ljudima, kako povećati napore za spašavanje ljudi, kako bolje pomoći najpogođenijim zemljama te kako povećati suradnju sa zemljom porijekla i tranzita migranata.

Tusk je upozorio da "ne treba očekivati brza rješenja za duboke uzroke migracije", jer kad bi takvih rješenja bilo "odavna bismo ih bili primijenili".

EU ima plan u 10 točaka za rješavanje situacije u Sredozemlju

Ministri vanjskih i unutarnjih poslova zemalja članica EU-a podržali su u ponedjeljak na zajedničkom sastanku u Luxembourgu plan od 10 točaka o hitnom djelovanju kao odgovor na dramatičnu situaciju u Sredozemlju, gdje stotine migranata gube živote pokušavajući se domoći europskih obala.

Plan su predložili visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i povjerenik za migracije i unutarnje poslove Dimitris Avramopulos.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je da je u ovoj krizi riječ o dvije povezane teme, za koje je potreban zaseban pristup: jedna se odnosi na ljude koji bježe od rata i sukoba, a druga je trgovina ljudima. "Prva je humanitarna kriza izazvana sukobima, a ovo drugo je kriminal", rekla je Pusić.

Mogherini i Avramopulos ističu da plan u 10 točaka "zahtijeva zajedničke napore europskih institucija i svih 28 zemalja članica".

"Poslat ćemo te prijedloge Europskom vijeću koje će se sastati u četvrtak na izvanrednom sastanku radi rješavanja situacije u Sredozemlju", ističu Mogherini i Avrampulos.

Ministrica Pusić je rekla da je Hrvatska u okviru zajedničkog programa EU-a stavila na raspolaganje Italiji 47 ljudi koji se na poziv Frontexa može uputiti u procesuiranje tražitelja azila i migranata.

Dodala je da se razgovora o mogućnosti relokacije migranata kako bi se rasteretile zemlje koje su prve na udaru masovnog priljeva poput Italije, Malte i Grčke.

Dio tih migranata dobrovoljno bi prihvatile druge zemlje članice.

Također se kao o srednjoročnoj mjeri razgovara o mogućnosti da se s potencijalnim tražiteljima azila razgovara prije nego što se ukrcaju na brodove, koji ih vrlo često vode u smrt.

Ministrica Pusić je rekla da ne vidi opasnost migrantskog pritiska na Hrvatsku.

"Ne bih o tome govorila kao opasnosti, radi se o ogromnoj ljudskoj tragediji i tu svaka zemlja koja drži do sebe treba sudjelovati na neki sustavni način i pomoći tim ljudima", rekla je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene