Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Visoka povjerenica za ljudska prava UN-a Navi Pillay zatražila je danas 'potpunu objavu preciznih događaja' kako bi utvrdili legalnost američke operacije u kojoj je ubijen šef Al Kaide Osama bin Laden.


'I dalje se zalažem za potpunu objavu preciznih događaja', rekla je Pillay na pitanje je li zadovoljna američkim objašnjenjima o legalnosti operacije. 'Mislim da cijeli svijet ima pravo točno znati što se dogodilo', rekla je nekolicini novinara tijekom posjeta Oslu.

U srijedu je američki ministar pravosuđa Eric Holder izjavio u Senatu da je operacija američkih specijalnih službi u Pakistanu bila u potpunosti legalna i da spada u područje legitimne nacionalne obrane.

Vezani članci Slika nije dostupna Američki vojnici bili spremni na sukob s pakistanskim snagama Slika nije dostupna Obama: 'Bin Laden je u Pakistanu vjerojatno imao mrežu podrške'

>> Bivši pripadnik Navy Seals-a: Osamu je ubila elita elite

>> Osamini pomagači ostali mu vjerni do kraja

Kontradiktornost nekih informacija, posebice je li Bin Laden bio naoružan u trenutku intervencije, dovela je u pitanje namjeru američkog specijalnog voda da ga zarobe živoga. U srijedu je Holder rekao da bi oni prihvatili da se Bin Laden želio predati, ali da 'ništa ne ukazuje da se imao namjeru predati, pa je njegova smrt normalna'.

Osama nije bio naoružan

Ako Ujedinjeni narodi osuđuju terorizam i oni se moraju pridržavati osnovnih pravila o načinu vođenja njihovih akcija protiv terorizma, te da se moraju voditi sukladno međunarodnim normama, te da ti zakoni ne dopuštaju mučenja i izvansudska pogubljenja.

Nakon što su prvo tvrdile suprotno, američke vlasti su su kasnije objavile da šef Al Kaide nije bio naoružan u trenutku upada i da su ga pogubile Navy Seals, specijalne snage američke mornarice. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju