Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sve zemlje pripadnice protuterorističke koalicije u opasnosti su od odmazde.


U strahu od vehabija, radikalnih skupina u toj zemlji, susjedna Bosna i Hercegovina pojačala je mjere sigurnosti. Policija i obavještajne službe pojačale su sigurnosne mjere, ali i međusobnu suradnju.

Vezani članci Slika nije dostupna CIA: Tko iz Senata pošalje zahtjev, može vidjeti mrtvog Osamu! Slika nije dostupna Američki vojnici bili spremni na sukob s pakistanskim snagama

'S ciljem stvaranja što većeg stupnja sigurnosti i prevencije potencijalnih sigurnosnih izazova. trenutno ne raspolažemo informacijama o ugroženosti građana, važnih osoba i objekata  BiH', rekao je direktor Direkcije za kordinaciju policijskih organa BiH Himzo Selimović.

>> Talibani se zakleli da će osvetiti Osamu bin Ladena

Baš kao i u zemljama diljem svijeta i tamošnje veleposlanstvo SAD-a, doznajemo, ništa ne prepušta slučaju. Oni, međutim, ne otkrivaju strahuju li od mogućeg udara i koje su konkretne poteze povukli. 'Politika ambasade SAD-a u Sarajevu je da ne komentira sigurnosne mjere', rekla je Naira Nakas u amerčkom veleposlanstvu u Sarajevu.

Suludih i radikalnih ideja ne pribojava se zagrebački imam Mevludin Arslani. Osobno je, kaže, imao priliku razgovarati s pripadnicima nekih radikalnih vehabijskih skupina u toj zemlji. 'Vehabijski pokret nema taj imidž koji je imao za vrijeme rata. danas su oni umjereni muslimani. Ima jedna skupina, međutim, ta skupina nije nasilnički orijentirana', rekao je Arslani.

No, do oružja i drugog naoružanja, koje ondje nije pod kontrolom, lako dolaze na crno. O prvim mudžahedinskim postrojbama u Bosni, govori se još od 1992. Ljude s karakterističnim dugim bradama može se sresti gotovo u svakom gradu. Mnogi od njih i ne pripadaju vehabijama.

Prijetnje su ozbiljno shvaćene i u Hrvatskoj

'Na početku sam se ogradio da nisam vehabija, međutim, nas ljude s bradom tako svrstavaju i tako nazivaju. Mi koji imamo bradu isti smo kao i oni koji je nemaju. Ja ima svoje ime i prezime i trebam odgovarati za to što govorim', izjavio je Ćamil Zulović u listopadu 2007.

Odgovor produžene bin Ladenove ruke, mišljenja je naš sugovornik, na naplatu bi mogao doći u zemljama koje su financijski podmazane puno bolje. 'Možda u arapskim i afričkim zemljama, gdje oni imaju simpatizere, pogotovo zbog ekonomske situacije koja je prisutna. Ali opreza niikad dosta', rekao je Arslani.

Iako je Al Qaida uzdrmana, ne znači da nije sposobna i napasti. Prijetnje su ozbiljno shvaćene i u Hrvatskoj. Situacija se svakodnevno procjenjuje, a opasnosti poručuju zasada nema.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju