Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uoči povijesnog summita

UN traži da Sjeverna Koreja amnestira stotine zatvorenika

Kim Jong Un (Foto: AFP)
Kim Jong Un (Foto: AFP) Foto: Afp
Izvjestitelj za ljudska prava UN-a za Sjevernu Koreju pozvao je u četvrtak Pjongjang da amnestira stotine zatvorenika, uoči povijesnog summita između sjevernokorejskog vođe i američkog predsjednika.

Na konferenciji za novinare u Ženevi Tomas Ojea Quintana zatražio je od sjevernokorejskih vlasti da provedu "opću amnestiju kako bi se oslobodile stotine zatvorenika", ocjenjujući da bi to bio vrlo važan signal vlade u smislu njezine volje da se angažira prema provedbi principa ljudskih prava UN-a".

Pročitajte i ovo Nosač zrakoplova Theodore Roosevelt Nakon novih prijetnji Što rade američki nosač zrakoplova, razarači i azijski ratni brodovi u spornom moru? Ilustracija Nove provokacije Sjeverna Koreja ispalila dva balistička projektila

On je također zatražio konkretnu gestu prema onima koji su proizvoljno uhićeni, ocjenjujući da u Sjevernoj Koreji ne postoji pravna država.

Izvjestitelj koji je dobio mandat od Vijeća za ljudska prava UN-a ali ne i zeleno svjetlo Pjongjanga, rekao je da osobno ne zna koliko je zatvorenika u Sjevernoj Koreji, ali je citirao izvješće Komisije UN-a od prije četiri godine u kojem se govori o između 80 i 100 tisuća političkih zatvorenika zatočenih u logorima.

Ojea Quintana je pojasnio da tom problemu pristupa razumno te da bi se proces oslobađanja mogao "odvijati postupno".

Taj je poziv upućen pet dana uoči povijesnog summita Kim Jong-una i Donalda Trumpa, 12. lipnja u Singapuru. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene