Obavijesti Video Pretražite Navigacija
godišnjica sukoba

UN traži da se mjanmarskoj vojsci sudi za genocid nad Rohindžama

Molitva izbjeglica u kampu (Foto: Dibyangshu SARKAR / AFP)
Molitva izbjeglica u kampu (Foto: Dibyangshu SARKAR / AFP) Foto: Dibyangshu SARKAR / AFP
UN je u ponedjeljak zatražio da se najvišim mjanmarskim časnicima sudi za "genocid" nad Rohindžama.

Ovih se dana obilježava godišnjica sukoba u zapadnoj mjanmarskoj državi Rakhine iz koje je u susjedni Bangladeš izbjeglo više od 700.000 Rohindža, muslimanske manjine u većinski budističkoj državi.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Poljskoj Prosvjed eskalirao VIDEO Poljoprivrednici se sukobili s policijom: Bacali kamenje i bengalke, nastupio potpuni kaos Ilustracija Policija objavila detalje Okršaj na jugu Hrvatske: Dobio šakom u glavu pa napadača ubo nožem u trbuh

Vlada predvođena dobitnicom Nobelove nagrade za mir Aung Suu Kyi odbacuje optužbe za zvjerstva, tvrdeći da su snage sigurnosti zakonito ugušile djelovanje muslimanskih ekstremista.

Odbor za ljudska prava UN-a objavio je u ponedjeljak izvješće u kojem poziva zapovjednika mjanmarske vojske Mina Aunga Hlainga da odstupi s dužnosti, nakon što je to tijelo predložilo da mu se na Međunarodnom kaznenom sudu (ICJ) sudi zbog "genocidne namjere" i teških zločina nad Rohindžama.

"Jedini put prema naprijed je poziv na njegovu ostavku i hitno odstupanje s dužnosti", istaknuo je na konferenciji za medije u Ženevi Marzuki Darusman, čelnik međunarodne misije za utvrđivanje činjenica u Mjanmaru.

Darusman je naglasio kako odbor, koji u izvještaju optužuje za genocid Min Aung Hlainga i još peteroricu generala, ima i odvojeni povjerljivi dokument na kojom se nalaze vojni dužnosnici, pomoćne snage, civili i pobunjenici.

Mjanmarska vlada, kojoj je poslana kopija UN-ovog izvještaja, što je standardna praksa, još nije komentirala ove tvrdnje.

Glasnogovornik mjanmarske vojske Tun Tun Nyi je prije konferencije kontaktiran telefonom, no rekao je kako ne može komentirati izvještaj. (Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene