Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opet panika na pomolu

UN: Svijetu prijeti novi virus ptičje gripe, otporan na cjepivo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
UN je izdao novo upozorenje oko smrtonosnog virusa ptičje gripe.

Prema njihovom izvješću, migracije ptica donijele su taj virus na područja koja prije nisu bila zahvaćena njime.

Pročitajte i ovo Truong My Lan Najavila žalbu Sud u Vijetnamu na smrt osudio građevinsku tajkunicu: Prijevarom došla do milijarda dolara Slika nije dostupna VELIKA EPIDEMIJA Uzbuna u Europi: Hara najgora epidemija ove bolesti u povijesti, stručnjaci zabrinuti

Novi, mutirani virus ptičje gripe širi se iz Azije, upozorava UN, a ove godine je od njega u Kambodži umrlo osam osoba, prenosi Daily Mail. Novi sorta virusa H5N1, širi se Kinom i Vijetnamom, a navodno je otporan i na postojeće cjepivo.

Iz UN-ove organizacije za hranu i poljoprivredu ipak nemaju podatke je li novi virus ptičje gripe opasan za ljude. Prošlog tjedna Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izvijestila je o smrti šestogodišnje djevojčice iz Kambodže, koja je ujedno i osma žrtva novog virusa u toj zemlji, koji se prenosi zrakom.

Migracije ptica, isto tako, novi su virus donijele i do zemalja koje ranije nisu imale problema s ptičjom gripom, poput Palestine, Bugarske, Rumunjske, Nepala i Mongolije.

Iako je 2006. godine virus ptičje gripe uklonjen iz većine od 63 zemlje u kojima je otkriven, zadržao se kao endemska vrsta u šest zemalja: Bangladešu, Kini, Egiptu, Indiji, Indoneziji i Vijetnamu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene