Obavijesti Video Pretražite Navigacija

UN 'strogo osudio' represiju u Mianmaru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
UN-ovo Vijeće za ljudska prava priopćilo je da 'strogo osuđuje' nasilnu represiju nad mirnim prosvjednicima u Mianmaru i rezolucijom je zatražilo da vlasti te zemlje surađuju s međunarodnom zajednicom.

Vijeće je pozvalo vlasti u Mianmaru da se suzdrže od daljnjeg nasilja te da ukinu sva ograničenja za mirne političke aktivnosti.

Pročitajte i ovo Michelle Bachellet (Foto: AFP) Čeka se potvrda UN-a Bivša čileanska predsjednica Michelle Bachellet vjerojatno nova povjerenica UN-a za ljudska prava Slika nije dostupna Članice Vijeća sigurnosti osuđuju represiju nad prosvjednicima u Mianmaru

Vijeće također traži da se njegovom posebnom izvjestitelju Paulu Pinheiru dopusti ulazak u zemlju prvi put nakon četiri godine kako bi izvijestio o stanju ljudskih prava.

Pinheiro je rekao da je s posebne sjednice Vijeća za ljudska prava, kojeg čini 58 zemalja, poslana 'rječita poruka mianmarskoj vladi'. 

Upitan vjeruje li da će mu hunta dati vizu on je odgovorio: 'Mislim da mi moraju dopustiti ulazak u zemlju jer iza mene stoji snažna poruka tolikih zemalja svijeta'.

On je rekao da Mianmar plaća 'visoku cijenu' za svoju dugogodišnju izolaciju i ukazao na zgražanje koje izražavaju države svijeta među kojima su i njegovi susjedi. ASEAN, Udruženje zemalja jugoistočne Azije, pozvao je na isključenje Mianmara iz te organizacije koju čini deset država.

Ranije je visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Louis Arbour na vijeću rekla da 'vlasti Mianmara više ne trebaju očekivati da će ih njihova samonametnuta izolacija zaštiti od odgovornosti' i napomenula da je informacijska tehnologija svijetu omogućila pristup informacijama o tome što se dogodilo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene