Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ljudska prava i privatnost

UN: Preljub ne treba smatrati kaznenim djelom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Preljub ne bi trebalo smatrati kaznenim djelom, ocijenila je skupina stručnjaka UN-a koja se bavi pravima žena i čiji članovi smatraju da se prava žena krše u svim zemljama u kojima je u slučaju bračne nevjere predviđen kazneni postupak čiji krajnji ishod može biti i smrtna kazna.

'Preljub ne treba smatrati kaznenim djelom', rekla je Kamala Chandrakirana koja vodi skupinu stručnjaka UN-a zaduženu za ukidanje takvih diskriminirajućih zakona, kada je o ženama riječ.

Pročitajte i ovo Pripadnici brigade Hamasa (Foto: AFP) Krivi za krvav napad? Otimali, dijelili streljivo i ubijali u Izraelu, a svi su radnici UN-a: Otkriveni detalji teških optužbi protiv agencije u Gazi Ilustracija UNRWA Dio Zapada privremeno prestaje financirati UN-ovu agenciju za pomoć u Gazi, zaposlenici im umiješani u napad na Izrael?

>> Trend hrvatskih preljubnika: Možete li ih pobrojati sve?

'Kriminalizacija seksualnih odnosa između odraslih ljudi koji u njih stupaju dobrovoljno, kršenje je njihovih prava i njima se zadire u njihov privatni život', stoji u izjavi UN-ove grupe stručnjaka za obranu prava žena te se inzistira na činjenici da preljub 'ne treba smatrati kaznenim djelom, ni kažnjavati zatvaranjem, šibanjem, kamenovanjem ili vješanjem.

Zakon o bračnoj nevjeri u brojnim državama svijeta osobito pogađa žene, koje su češće osuđene na teže kazne od muškaraca. Chankrakirana je pozvala vlade svih zemalja članica UN-a da ukinu takve kazne, ukoliko postoje u njihovim državama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene