Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvješće UN-a

PALI SMO ZA 12 MJESTA Danci 'pucaju' od sreće, a Hrvati sve nesretniji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danci su pretekli Švicarce kao najsretnija nacija svijeta, navodi se u ovogodišnjem UN-ovom globalnom izvješću o sreći kojim se pokušava utvrditi razina sreće u 158 zemalja svijeta, među kojima je Hrvatska zauzela 74. mjesto.

UN-ova inicijativa Mreža rješenja za održivi razvoj (SDSN) objavila je peto godišnje izvješće o sreći u svijetu, uz koje je i ljestvica zemalja na kojoj su zemlje poredane po tomu koliko su njihovi građani sretni.

Pročitajte i ovo Majka kupa dijete u kampu u Pojasu Gaze Užasi u Gaz Carski rezovi se rade bez anestezije, majke od šoka ne mogu dojiti: "U utrobi je mjesec dana nosila mrtvu bebu" Izraelski pravni zastupnici - Tal Becker (L), Malcolm Shaw (C) i Gilad Noam (D) Teške optužbe Izrael pred sudom: ''Naše pravo ne može nam biti oduzeto. Vašu dvoličnost zapamtit će nebesa''

Lista je sastavljena na temelju Gallupova globalnog istraživanja u 157 država, a ispitanici su stupanj sreće ocjenjivali od 0 do 10, pri čemu nula predstavlja najgori, a deset najbolji mogući život.

Najsretniji su stanovnici Danske (prosječna ocjena 7,52), slijede Švicarci (7,51) i Islanđani (7,5). U prvih deset još su Norvežani, Finci, Kanađani, Nizozemci, Novozelanđani, Australci i Šveđani.

Klizimo prema lošijem

Hrvatska je na 74. mjestu s ocjenom 5,48. To je punih 12 mjesta lošije u odnosu na izvještaj objavljen 2015. kada je u Hrvatskoj indeks sreće bio 5,75.

Od susjednih zemalja Italija je 50. (5,97), Slovenija 63. (5,77), Srbija 86. (5,17) BiH je 87. (5,16), Crna Gora 88. (5,16), a Mađarska je 91. s ocjenom 5,14. Uz spomenute Mađare, od zemalja EU-a nesretnijima od Hrvata smatraju se i Portugalci, Grci i Bugari.

Najnesretnijih pet država na svijetu su Burundi, Sirija, Togo, Afganistan i Benin gdje se sreća na skali do deset ocjenjuje trojkama.

Svjetski izvještaj o sreći uključuje i analizu s područja gospodarstva, psihologije, zdravlja, BDP-a po glavi stanovnika, zatim s područja društvene podrške, očekivane životne dobi, percepcije korupcije i solidarnosti sugrađana.

Bogatstvo ne znači i sreću

Prvi izvještaj UN-a o stanju sreće u svijetu objavljen 2012. izazvao je veliku pažnju medija jer bio prvi pokušaj da se utvrdi stanje globalne sreće.

Iako se razlike između sretnih i nesretnih zemalja ne mogu znanstveno izmjeriti, "mi možemo shvatiti zašto je tako i učiniti nešto po tom pitanju", rekao je jedan od autora izvješća Jeffrey Sachs, čelnik SDSN-a i savjetnik glavnog tajnika UN-a.

Bogatstvo ne nosi nužno sreću, napominje Sachs. "Mnoge su zemlje zadnjih godina postigle ekonomski rast, no istodobno su rasle nejednakost, i socijalna isključivost, a okolišu je nanesena ogromna štet", rekao je.

Izvješće za 2016. pokazuje da su, primjerice, tri zemlje - Irska, Island i Japan uspjele zadržati razinu sreće unatoč unutarnjim traumama - ekonomske krize i nuklearne katastrofe, a sve zahvaljujući potpori i solidarnosti unutar društva.

Sachs u istom kontekstu ističe Kostariku, četrnaestu najsretniju zemlju svijeta, kao primjer zdravog, sretnog društva iako nije ekonomska sila. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene