Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ujedinjeni narodi (UN) osudili su u subotu navečer Izrael i Palestince zbog krvavih sukoba, posebice zbog velikog broja smrtno stradalih uslijed napada izraelskih vojnih snaga na palestinske civile u pojasu Gaze.


Vijeće sigurnosti UN-a sazvano je na hitan sastanak na zahtjev Libije, a u ime palestinskih vlasti, kako bi raspravilo o najnovijoj situaciji, za koju je Glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon kazao da je uzrokovala strašan gubitak civilnih života.

>> Pojas Gaze: Izraelci ubili 60 Palestinaca

Vezani članci Izrael raketirao Hamas Ne smiruje se sukob na Bliskom istoku: Izrael raketirao domove zapovjednika Hamasa, Palestina kaže da su to najsnažniji udari dosad Zračni napad na Gazu UN zabrinut zbog sukoba na Bliskom istoku: ''Taj bezumni ciklus prolijevanja krvi, terora i uništavanja mora odmah prestati''

"Današnje scene iz Gaze bile su posebno uznemirujuće", kazao je Ban na početku sastanka. Rekao je da je subotnji žestok sukob između dvije strane počeo u srijedu teškom raketnom vatrom palestinskih militanata na južni Izrael.

"Osuđujemo palestinske raketne napade i pozivamo na trenutnu obustavu takvih terorističkih akcija, koje nemaju nikakvu svrhu, ugrožavaju izraelske civile i donose jad palestinskom narodu", rekao je.

Ban je kazao da UN priznaje izraelsko pravo da se brani, no "osuđujemo neproporcijalnu i pretjeranu upotrebu sile koja je ubila i ozlijedila tako puno civila, uključujući djecu".

"Pozovamo Izrael da prekine takve napade", rekao je, zahtjevajući od Izraela da se pridržava međunarodnog humanitarnog prava.

Ban je kazao da su Palestinci ispalili ukupno 117 raketa na Izrael od srijede do subote, uključujući 26 raketa u subotu, pogodivši nekoliko civilnih središta, među kojima i grad Ashkelon.

Po njegovim riječima rakete su vjerojatno prokrijumčarene u područje Gaze prošlog mjeseca kada je bila probijena granica s Egiptom.

UN procjenjuje da je tijekom izraelske operacije ubijeno 59 Palestinaca, uključujući 39 civila, dok ih je stotine ranjeno.