Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon je odlučio osnovati etičke urede u svakoj agenciji Ujedinjenih naroda, kako bi osigurao poštivanja najviših etičkih mjerila u cijeloj organizaciji, objavio je UN.


Interni bilten kojeg je objavilo tajništo UN-a precizira da je cilj te mjere "osigurati da osoblje Ujedinjenih naroda ispunja najviša etička i mjerila integriteta i da se ta mjerila primjenjuju stalno u Ujedinjenim narodima i u njezinim organima i programima".

Vezani članci Zračni napad na Gazu UN zabrinut zbog sukoba na Bliskom istoku: ''Taj bezumni ciklus prolijevanja krvi, terora i uništavanja mora odmah prestati'' Slika nije dostupna Sirija: Stanovnici i dalje bježe, nacrt rezolucije u UN-u

Do sada je samo tajništvo UN-a imalo Etički ured, kojeg trenutno vodi Amerikanac Robert Benson. UN-ovi brojni programi i agencije, poput Programa za razvoj (UNDP) i Agencije za hranu i poljoprivredu (FAO) nisu ga imali.

Ta odluka je donešena nakon što su Sjedinjene Države početkom godine kritizirale upravu UNDP-a jer je zatvorila oči kada je režim Sjeverne Koreje pronevjerio više milijuna dolara pomoći namijenjenih razvoju.

Nakon toga je američki Zastupnički dom u lipnju odlučio smanjiti za 20 milijuna američki doprinos proračunu UNDP-a.