Ilustracija (Foto: AFP)
Ilustracija (Foto: AFP)

Napuštajući područje pod kontrolom Islamske države, oko 90 ljudi, od kojih su dvije trećine djeca mlađa od pet godina, umrlo je na putu za izbjeglički logor u sjevernoistočnoj Siriji ili odmah po dolasku, izvijestili su u utorak Ujedinjeni narodi.


Isrcpljeni do krajnjih granica, oko 90 ljudi bježalo je iz sela Baghuz, posljednjeg uporišta radikalne islamske sunitske skupine u istočnoj Siriji.

Vezani članci Ilustracija (Foto: AFP) Vlasti BiH razmatraju mogući povratak žena i djece iz Sirije i Iraka: "Ispituje se njihova uloga u Islamskoj državi" Shamima Begum (Foto: AFP) Tinejdžerica koja se pridružila Islamskoj državi izgubila britansko državljanstvo: "Ne žalim ni zbog čega"

"Glavni su uzroci smrti komplikacije nastale uslijed pothlađenosti, dehidracije, neuhranjenosti i upale pluća", kazao je dužnosnik UN-ova Ureda za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA).

Između 22. veljače i 1. ožujka iz Baghuza je u izbjeglički logor al-Hol stiglo oko 15.000 ljudi.

Trenutno se u logoru nalazi 56.000 ljudi, a 90 posto njih su žene i djeca. Neka djeca stižu u al-Hol bez ijednog roditelja.

Snage sirijskih Kurda - Sirijske demokratske snage (SDF) koje uživaju potporu SAD-a, u petak su, nakon kraćeg zatišja kako bi se omogućila evakuacija civila iz područja pod kontrolom IS-a, nastavile vojne operacije kako bi zauzele Baghuz. (Hina)