Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upozorenje

UN: Libijski napadi u Misrati mogući su ratni zločin

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prijavljena uporaba kazetnog streljiva i teškog oružja u napadu libijske vlade na Misratu izazvala je brojne civilne žrtve i mogla bi predstavljati zločin po međunarodnom pravu, upozorili su Ujedinjeni narodi.

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay pozvala je na prekid opsade Misrate i osudila napade, uključujući i one s kazetnom bombom za koju je rekla da je prošloga tjedna eksplodirala par stotina metara od bolnice u tom gradu na zapadu Libije.

'Prema međunarodnom pravu, namjerno gađanje medicinskih objekata je ratni zločin, a namjerno gađanje ili bezobzirno napadanje civila može značiti ozbiljno kršenje međunarodnih konvencija o ljudskim pravima i međunarodnog humanitarnog prava', rekla je Pillay u priopćenju. Izviješteno je da su najmanje dvije klinike u Misrati pogođene minobacačkom i snajperskom vatrom, rekla je Pillay.

Libijski pobunjenici optužili su snage Moamera Gadafija da su se rabili kazetne bombe. Organizacija Human Rights Watch objavila je prošloga tjedna da su u stambenim četvrtima Misrate pronađeni ostaci kazetnih bombi. Libijska vlada odbacila je optužbe za uporabu kazetnih bombi i granatiranje civila. (Hina)

Pročitajte i ovo Uhićenja u Srbiji zbog lažnih dojava o bombama "Policija, ruke gore!" Velika akcija: Zbog dojava o bombama uhićeni na spavanju, specijalce u kućama dočekala zanimljiva stvar Slika nije dostupna Više nikoga nema Sirija: Stanovnici i dalje bježe, nacrt rezolucije u UN-u

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene