Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlučno ne!

'Takva bi odluka mogla uroditi većim brojem smrtnih slučajeva'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Legalizacija droga mogla bi uroditi povećanom konzumacijom narkotika i povećanjem broja smrtnih slučajeva, upozorio je voditelj Ureda UN-a za droge i kriminal (UNODC) sa sjedištem u Beču, izrazivši protivljenje preporuci nevladine udruge da bi se korištenje nekih droga, poput kanabisa, trebalo pravno regulirati.

U prošlomjesečnom izvješću, Globalno povjerenstvo o politici prema drogama preporučilo je da se dopuste 'eksperimenti s trenutno ilegalnim drogama na pravno regulirajućim tržištima', uključujući kanabis i neke tzv. psihoaktivne substance.

Pročitajte i ovo Njemačka želi legalizaciju kanabisa - 2 Protiv zabrane Europska velesila kreće u liberalizaciju korištenja i uzgoja kanabisa Ilustracija do 25 grama Ova europska država najavila je djelomičnu legalizaciju kanabisa: "Nitko ne bi trebao nabavljati drogu kod dilera..."

'Novi eksperimenti su potrebni kako bi omogućili legalan, ali ograničen pristup drogama koje se sada dostupne samo na ilegalan način', zaključeno je na okruglom stolu kojim je predsjedao bivši brazilski predsjednik Fernando Henrique Cardoso, a na kojem je sudjelovao i bivši glavni tajnik UN-a Kofi Annan.

Yury Fedotov, čelnik UNODC-a se, međutim, na konferenciji za novinare očitovao protiv toga.

'Vjerujem da bi takvo eksperimentiranje narkotike učinilo dostupnijima i jeftinijima. To znači da bi se mogli suočiti s učestalijom konzumacijom psihoaktivnih supstancija, što bi moglo uroditi povećanim brojem smrtnih slučajeva i patnjom pojedinaca i njihovih obitelji', rekao je Fedotov.

Ova je droga sve veći problem u Hrvatskoj! A potpuno legalna

Reklamirane kao 'dizajnirane droge', ove psihoaktivne supstancije mogu se proizvesti uz neznatnu modifikaciju molekularne strukture kontroliranih droga, čime se dobija nova droga sličnog učinka, ali koja može zaobići zabranu na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Broj dizajniranih droga (251) premašio je brojku kontroliranih narkotika (234), ukazuje UNODC.

Upotreba ovih droga među mladima u SAD-u je duplo više rasprostranjena nego u 27 država članice EU-a, gdje Velika Britanija, Poljska i Francuska prednjače po broju korisnika.

Dizajnirane se droge proizvode u 'uličnim laboratorijama', s velikim rizikom jer je nemoguće znati šta se uzima. U širokoj upotrebi se nalaze od 90-ih godina, posebno GHB, poznata kao droga za silovanje, ecstazy i halucinogeni anđeoski prah, ali se svakodnevno pojavljuju nove droge. Radi se o čisto kemijskim drogama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene