Obavijesti Video Pretražite Navigacija

UN i ILO: Ulažite u žene, dajte im posao

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodni dan žena, koji se slavi u subotu, 8. ožujka, svjetske organizacije obilježavaju ove godine pozivima na ulaganje u budućnost žena i djevojaka i njihovo pravo na pristojan posao jer su žene potencijal za postizanje razvoja i mira.

Povodom Dana žena vlade pozivaju na veće sudjelovanje žena u procesu odlučivanja, primjerice predsjednik afričke države Mauritanije koji obećaje imenovati više žena na državne dužnosti i poziva ih da se uključe u borbu protiv korupcije.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić suočavanje s istinom Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici: "Ne samo da neće dovesti do mira..." Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo"

U Europi potpredsjednica Europske komisije zamjera što su samo muška imena nominirana za buduća ključna mjesta, a studija Europske komisije govori da su žene podzastupljene u svim sferama vlasti u većini zemalja i institucija Europske unije.

Gotovo sve države svijeta još imaju zakone koji diskriminiraju žene i nisu ispunile obećanja da će stanje poboljšati, poručila je pak visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Louise Arbour.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u svojoj poruci naglasio je da su žene potencijal svijeta u naporima za postizanje razvoja i mira i pozvao na "ulaganje u budućnost žena i djevojaka" kako bi se naglasila veza između emancipacije žena i razvoja.

"Sramota je da na 60. obljetnicu Opće deklaracije o ljudskim pravima, temeljna prava još uvijek ne uživaju mnoge žene diljem svijeta", poručila je Arbour.

Žene u pojedinim slučajevima trpe višestruku diskriminaciju "rasnu, starosnu, diskriminaciju zbog invalidnosti, zbog spola", a jedan od najopasnijih primjera je seksualno zlostavljanje, kazala je Arbour.

"Silovanje se priznaje kao zločin u brojnim pravnim sustavima", no čak i tada u nekim zemljama "neprimjeren zakon ili lokalna tradicija često je razlog da zločin ostaje nekažnjen".

Najmanje 53 države u svijetu ne priznaje silovanje u braku, podsjetila je Arbour.

Međunarodna organizacija rada (ILO) za ovogodišnju temu izabrala je "Ulaganje u pristojna radna mjesta za žene: ne samo pravo već i mudrost".

Nikada na tržištu rada nisu žene bile toliko prisutne kao danas, ali one su i prve žrtve nezaposlenosti i dobijaju najslabije plaćene poslove, napominje ILO, a glavni tajnik Juan Somavia poručuje da je "Glavni cilj potaknuti pristup muškaraca i žena pristojnom i produktivnom radnom mjestu u uvjetima slobode, jednakopravnosti, sigurnosti i ljudskog dostojanstva".

"Ulaganje u budućnost žena nije samo poželjno sa stajališta pravde, već je i inteligentan potez", kazao je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon na simpoziju uoči Dana žena i zamjerio što se taj "velik potencijal do danas vrlo slabo koristi u naporima za postizanje razvoja i mira".

Mir je iluzija za mnoge žene u zonama sukoba u kojima je rat još jedna nedaća više koja pogađa žene uz bolesti, smrtnost pri porodu koja primjerice u Afganistanu iznosi 24.000 svake godine.

Posebna su priča žene koje bivaju ubijene iz časti u nekim zemljama šerijatskog prava, ženska djeca prodana ili ubijena zbog siromaštva, udate žene koje bivaju spaljene ako ih obitelj ne želi hraniti ili fetusi pobačeni samo zato što su - ženski.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene