Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osnivač Wikileaksa

UN: Assange je nezakonito pritvoren

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupina neovisnih stručnjaka UN-a rekla je u petak da je osnivač Wikileaksa Julian Assange nezakonito pritvoren u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu i da bi trebao biti oslobođen i obeštećen, stoji u izjavi skupine.

"Radna skupina za nezakoniti pritvor smatra da različiti oblici lišavanja slobode kojima je Julian Assange bio podvrgnut predstavljaju formu nezakonitog pritvora", rekao je voditelj skupine Seong-Phil Hong.

Pročitajte i ovo Julian Assange suđenje Assangeu Uspoređuju ga s Navaljnim, a sad počinje njegova posljednja bitka: "Život mu je ugrožen u zatvoru, a ako ga izruče - umrijet će" Ilustracija Užarena atmosfera Rusija optužila SAD da žele eskalirati sukob: Sastaje se Vijeće sigurnosti

"Radna skupina smatra da bi nezakoniti pritvor Juliana Assangea trebao biti završen, da bi trebalo poštovati njegov tjelesni integritet i slobodu kretanja, te da bi trebao imati pravo na naknadu", priopćeno je iz skupine UN-a.

Assange je u četvrtak rekao da će napustiti ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu i prihvatiti uhićenje u petak ako UN-ova radna skupina donese odluku protiv njega, ali je naglasio da očekuje da mu se vrati putovnica i zaustave svi daljnji pokušaji uhićenja ako odluka bude u njegovu korist.

Assange (44) se sklonio u ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu u lipnju 2012. kako bi izbjegao izručenje Švedskoj koja ga traži zbog ispitivanja o navodima da je počinio silovanje 2010., što on negira.

Dvije žene optužile su Assangea za silovanje u Stocholmu 2010. godine. Protiv njega nije podignuta optužnica jer dosad nije ispitan.

Assange se boji da bi ga Švedska izručila SAD-u, gdje bi mu se moglo suditi zbog objava tajnih vojnih i diplomatskih dokumenata. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene