Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

UN je zabrinut zbog tretmana novinara, seksualnih, vjerskih i etničkih manjina, oboljelih od AIDS-a.


UN-ovi promatrači u Ukrajini zabilježili su alarmantna kršenja ljudskih prava na istoku zemlje i ozbiljne probleme na Krimu, izjavila je u petak visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay, dok je Rusija izvješće ocijenila kao pristrano, jer ignorira nezakonite aktivnosti vlade u Kijevu.

Vezani članci Američki tenkovi u Europi Američki dužnosnik: SAD će razmjestiti europske trupe ako Rusija napadne Ukrajinu NATO vojnici (Foto: Dnevnik.hr) NATO upozorio Rusiju da ne poduzima agesivne akcije na granici s Ukrajinom: "Moramo spriječiti vonu eskalaciju"

'Oni koji utječu na naoružane skupine odgovorne za većinu nasilja na istoku Ukrajine moraju učiniti sve da obuzdaju te ljude koji žele raskomadati zemlju', rekla je Pillay u priopćenju uz koje je objavljeno izvješće na 37 stranica.

U izvješću koje pokriva razdoblje od 2. travnja do 6. svibnja stoji da policija i lokalne vlasti u istočnoj Ukrajini sudjeluju u nezakonitim aktivnostima i pomažu naoružanim skupinama u zauzimanju gradova, čime se krši vladavina prava i dokidaju jamstva za zaštitu ljudskih prava.

Rusija je kritizirala izvješće ocijenivši da čak niti ne pokušava biti objektivno i optužuje autore da slijede 'političke naredbe' kako bi amnestirali prozapadnu vladu u Kijevu.

Izvješće ignorira 'nagrublja kršenja ljudskih prava koja provode samoproglašene vlasti u Kijevu', stoji u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Ukrajina se priprema za predsjedničke izbore 25. svibnja i UN-ovi promatrači ističu da će pošteni i demokratski izbori biti važan čimbenik za smirivanje stanja. No nekoliko kandidata prijavilo je napade, pa su zabrinuti za njihovu sigurnost.

Nove borbe na istoku Ukrajine: 'Uništili smo pobunjeničku barikadu'

U izvješću UN-ove promatračke misije stoji da je zabilježen 'val otmica i nezakonitih uhićenja novinara, aktivista, lokalnih političara, predstavnika međunarodnih organizacija i pripadnika vojske'.

No, promatrači pokušavaju potvrditi i navode o nezakonitim aktivnostima ukrajinske vojske i kažu da postoje vjerodostojna izvješća o slučajevima u kojima su ukrajinski vojnici uhićivali ljude koji su poslije nestali.

Vezano za Krim, UN-ova promatračka misija zabrinuta je zbog tretmana novinara, seksualnih, vjerskih i etničkih manjina, oboljelih od AIDS-a i građana koji nisu zatražili rusko državljanstvo koji su suočeni s maltretiranjem i prijetnjama.

Oni koji nisu ostvarili pravo na prebivalište do siječnja 2015. mogli bi biti protjerani s poluotoka koji je pripojila Rusija, ističe se u izvješću. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju