Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Prvi češki predsjednik

Vaclav Havel umro u 75. godini nakon duge i teške bolesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi predsjednik Češke nakon sloma komunizma i poznati književnik umro je u 75. godini, prenose češki mediji.

Vaclav Havel bio je jedan od najpoznatijih čeških političara i jedan od ključnih ljudi tijekom pokreta zvanog Baršunasta revolucija.

Pročitajte i ovo Intervencija policije tijekom pucnjave u Pragu Masakr u Pragu VIDEO Policija objavila dramatične snimke, Češka oplakuje žrtve: "To je strašno, ne mogu ni govoriti" Slika nije dostupna Svi u Pragu Najveći svjetski uglednici okupili se na ispraćaju Vaclava Havela

Umro je jutros, u snu, prenose češki mediji i to od komplikacija izazvanih dugom bolešću. Poznato je da je još 1996. Havelu bio dijagnosticiran rak pluća. Češka je televizija vijest o smrti prenijela tijekom intervjua s premijerom Petrom Necasom, prenosi Reuters.

Svoju sućut izrazili su brojni svjetski državnici i njegovi kolege. 'Vaclav Havel je postao simbol nove Češke države. Pridonio joj je borbom protiv komunističkog totalitarizma i kao vodeća osoba Baršunaste revolucije te kao prvi predsjednik naše slobodne zemlje. Njegova osobnost, ime i rad pomogli su da je brzo primljena u zajednicu slobodnih i demokratskih zemalja', rekao je predsjednik Češke Vaclav Klaus

'Bio je teoretičar. Borio se perom i riječima. Organizacijski nije bio toliko savršen, ali imao je prave ljude koji su ga nadopunjavali. Općenito bio je velik vođa', rekao je bivši predsjednik Poljske Lech Walesa.

Bio je deveti predsjednik Čehosolovačke, od 1989.-1992..  1993 godine nadzirao je mirnu podjelu Čehoslovačke na Češku i Slovačku. A od 1993. do 2003. bio je predsjednik Češke u dva mandata. Bio je meta kritika i kontroverzi, posebice jer je ukinuo smrtnu kaznu.

Kao borac za ljudska prava dobio je mnoge nagrade, među kojima i onu Amnesty Internationala - Veleposlanik savjesti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene