Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svi u Pragu

Najveći svjetski uglednici okupili se na ispraćaju Vaclava Havela

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Pragu je danas pokopan bivši češki predsjednik Vaclav Havel, a pogrebu su nazočili brojni svjetski čelnici.

Posljednji oproštaj od Havela započeo je zvukom zvona u katedrali Sv. Vita, a ispred katedrale se okupilo mnoštvo građana Praga, koji su minutom šutnje točno u podne, koja je tada održana u čitavoj Češkoj, odali počast svojem bivšem predsjedniku i velikom europskom političaru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sve zbog koronavirusa Drastično pao broj noćenja u jednoj od omiljenih turističkih destinacija u Europi Slika nije dostupna 'Hvala ti Vaclave!' Tisuće građana odale počast Vaclavu Havelu

'Želja mi je da svi kojima je budućnost naše zemlje bitna, stoje iza svojih mišljenja istom hrabrošću i uvjerenjem, kao što je to radio i Vaclav Havel', istaknuo je predsjednik češke Vaclav Klaus, a prenosi BBC.

Praški nadbiskup pročitao je na početku ceremonije i pismo pape Benedikta XVI posvećenog posljednjem ispraćaju Havela. Na ceremoniji su se pojavili američka državna tajnica Hillary Clinton sa suprugom Billom Clintonom te predsjednici Francuske i Njemačke, kao i britanski premijer David Cameron.

Na ceremoniji se pojavio i poljski Lech Walesa te ostali lideri s područja istočne Europe, među kojima se nalazi i hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Podsjetimo, Havel je umro u snu u nedjelju ujutro u 75. godini, od komplikacija nakon duge bolesti. Od 1989. do 1992. bio je deveti predsjednik Čehoslovačke, a od 1993. do 2003. bio je predsjednik Češke u dva mandata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene