Napad na vlak u Švicarskoj (Foto: AFP)
Napad na vlak u Švicarskoj (Foto: AFP)

Jedna je žena umrla, a u teškom su stanju dvije od pet osoba koje je u subotu nožem i vatrom napao 27-godišnji Švicarac koji je i sam umro od zadobivenih opeklina, objavila je policija kantona St. Gallen u nedjelju.


Od zadobivenih ozljeda u nedjelju ujutro umrla je 34-godišnja žena, rekla je policija.

Šestogodišnja djevojčica i 17-godišnja djevojka u teškom su stanju od zadobivenih opeklina vatrom koju je zapaljivom tekućinom u vlaku izazvao napadač.

Pet osoba zadobilo je ubode nožem ili opekline u vlaku blizu postaje Salez na liniji između Buchsa i Sennwalda u kantonu St. Gallen na sjeveroistoku Švicarske.

Šesta žrtva hospitalizirana je zbog udisanja dima kada je ugroženima priskočila u pomoć.

Policija je u sklopu kriminalne istrage pretražila dom napadača u obližnjem kantonu i nije objavila nalaze, ali je rekla kako nema pokazatelja da je motiv zločina terorizam.

"Motiv je još nejasan. Zasad ništa ne možemo pronaći", navodi se u priopćenju.

Sam napadač teško je opečen u požaru koji je sam izazvao zapaljivom tekućinom koju je izlio po putnicima. Policija je na temelju pregledanih snimaka rekla da je napadač, koji nema kriminalnu prošlost, djelovao sam. Operiran je u subotu, ali je u nedjelju umro.

Jedna od osoba koja je zadobila ozljede je muškarac koji je s perona željezničke postaje Salez uskočio u vlak i izvukao napadača čija je odjeća gorjela, rekla je policija.

"Tom intervencijom on je, bez sumnje, spriječio najgore", rekao je glasnogovornik policije Bruno Metzger.

Žena, koja je podlegla ozljedama, je putnica čija je odjeća bila najviše natopljena zapaljivom tekućinom, no policija ne može potvrditi da je ona bila posebna meta agresora.

Policija je odbila zasad objaviti identitet i nacionalnost žrtava.

Napad se dogodio u ozračju jakih napetosti u Europi izazvanih valom napada počinjenih zadnjih mjeseci, a za mnoge od njih odgovornost je preuzela džihadistička skupina takozvana Islamska država. (Hina)