Preminuo je slavni talijanski književnik i intelektualac Umberto Eco. Talijanski mediji javljaju kako je čovjek koji je modernizirao kulturu te zemlje, preminuo u svom domu u 84. godini života.


Književnik, književni kritičar, esejist i sveučilišni profesor, Umberto Eco, velikan koji je svojom književnošću ostavio duboki trag na svjetskoj književnoj sceni, preminuo je u 84. godini života u svom domu, potvrdili su članovi njegove obitelji.

Vezani članci Slika nije dostupna U 81. godini umro don Ivan Grubišić Slika nije dostupna Preminuo jedan od najvećih američkih filmskih redatelja

Umberto Eco ostat će najpoznatiji širokoj publici po svom romanu 'Ime ruže', koji je bio ujedno i njegov prvi roman. Bio je jedno od najcjenjenijih svjetskih književnih imena

Neko je vrijeme predavao na čuvenom Harvardu, a radio je kao redoviti profesor semiotike na Sveučilištu u Bologni.

Jednom je rekao kako je pisanje njegova 'usputna zabava'. 'Ja sam filozof, romane pišem vikendima.'

Rođen je 1932. godine u talijanskoj regiji Piemonte. Na nagovor oca započinje studij prava na torinskom sveučilištu, koji ubrzo prekida te upisuje studij srednjovjekovne filozofije i literature. Doktorirao je 1956. godine na temi o Tomi Akvinskom.

Svoje znanje o Srednjem vijeku Eco je iskoristio u romanu 'Ime ruže', objavljenom 1980. Roman je 1989. godine ekraniziran, a glavnu je ulogu tumačio Sean Connery. Priča o redovniku koji istražuje seriju ubojstava povezanih sa samostanskom knjižnicom postala je izrazito popularna, uglavnom jer je Eco vrlo uspješno čitateljima objasnio kontraverze i krivovjerja tog vremena modernim jezikom prihvatljivim svim čitateljima.

I njegov drugi roman 'Foucaultovo njihalo' postigao je veliku popularnost, baš kao i svaki slijedeći. Prošle je godine objavio novi roman pod nazivom 'Numero Zero'.

Živio je i radio u Milanu, a od 1985. je dobio više od 30 počasnih doktorata diljem svijeta. Imao je privatnu knjižnicu s više od 30.000 knjiga.

Bio je u braku s njemačkom povjesničarskom umjetnosti Renatom Ramge, koju je oženio 1962. godine.