Preminuo je slavni talijanski književnik i intelektualac Umberto Eco. Talijanski mediji javljaju kako je čovjek koji je modernizirao kulturu te zemlje, preminuo u svom domu u 84. godini života.


Književnik, književni kritičar, esejist i sveučilišni profesor, Umberto Eco, velikan koji je svojom književnošću ostavio duboki trag na svjetskoj književnoj sceni, preminuo je u 84. godini života u svom domu, potvrdili su članovi njegove obitelji.

Vezani članci Novinar Miloš Vasić Preminuo poznati novinar, analitičar i kolumnist Miloš Vasić Radoslav Katičić (Foto: PALAVRA PRESS/PIXSELL) Preminuo jezikolovac Radoslav Katičić, jedan od autora Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika

Umberto Eco ostat će najpoznatiji širokoj publici po svom romanu 'Ime ruže', koji je bio ujedno i njegov prvi roman. Bio je jedno od najcjenjenijih svjetskih književnih imena

Neko je vrijeme predavao na čuvenom Harvardu, a radio je kao redoviti profesor semiotike na Sveučilištu u Bologni.

Jednom je rekao kako je pisanje njegova 'usputna zabava'. 'Ja sam filozof, romane pišem vikendima.'

Rođen je 1932. godine u talijanskoj regiji Piemonte. Na nagovor oca započinje studij prava na torinskom sveučilištu, koji ubrzo prekida te upisuje studij srednjovjekovne filozofije i literature. Doktorirao je 1956. godine na temi o Tomi Akvinskom.

Svoje znanje o Srednjem vijeku Eco je iskoristio u romanu 'Ime ruže', objavljenom 1980. Roman je 1989. godine ekraniziran, a glavnu je ulogu tumačio Sean Connery. Priča o redovniku koji istražuje seriju ubojstava povezanih sa samostanskom knjižnicom postala je izrazito popularna, uglavnom jer je Eco vrlo uspješno čitateljima objasnio kontraverze i krivovjerja tog vremena modernim jezikom prihvatljivim svim čitateljima.

I njegov drugi roman 'Foucaultovo njihalo' postigao je veliku popularnost, baš kao i svaki slijedeći. Prošle je godine objavio novi roman pod nazivom 'Numero Zero'.

Živio je i radio u Milanu, a od 1985. je dobio više od 30 počasnih doktorata diljem svijeta. Imao je privatnu knjižnicu s više od 30.000 knjiga.

Bio je u braku s njemačkom povjesničarskom umjetnosti Renatom Ramge, koju je oženio 1962. godine.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju