Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nisu ga uspjeli reanimirati

Umro predsjednik Malavija Bingu wa Mutharika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Malavija Bingu wa Mutharika umro je u petak ujutro u 78. godini od srčanog zastoja, doznaje se iz bolničkih izvora.

'Umro je poslije ponoći, pošto smo ga dva sata pokušavali reanimirati', rekao je za agenciju France Presse čelnik bolnice u glavnom gradu Lilongweu, koji nije htio otkriti identitet, dok se očekuje službena potvrda.

Predsjednikovo tijelo prevezeno je u Južnoafričku Republiku gdje će biti balzamirano, dodao je.

Malavijski državni radio javio je da je Mutharika primljen u bolnicu 'oko ponoći radi liječenja'. Lokalni su novinari rekli da su otjerani iz zračne luke u Lilongweu prije nego je zrakoplov s njegovim tijelom poletio.

Odgovarajući na upit agencije France Presse, južnoafričke vlasti nisu u petak htjele dati nikakav komentar, kao i bolnice u Johanesburgu, kamo je njegovo tijelo prevezeno, navode malavijski mediji.

Po malavijskom ustavu, predsjedničke ovlasti će se prenijeti na potpredsjednicu Joyce Bandu koja će do idućih izbora raspisanih za 2014. upravljati tom siromašnom zemljom na jugozapadu Afrike, površinom dvostruko većom od Hrvatske, s oko 15 milijuna stanovnika (2010.).

No, Banda je prešla u oporbu otkako ju je Bingu wa Mutharika isključio iz vladajuće stranke. (Hina)
 

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Predsjednik RH Milanović se još jednom javio na društvenim mrežama, evo koga je ovaj put spomenuo Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? ChatGPT Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? Evo što kaže umjetna inteligencija...

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene