Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Umro nekadašnji konzervativni američki senator Jesse Helms

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jesse Helms, zakleti antikomunist i konzervativac koji je 30 godina bio senator iz Sjeverne Karoline, umro je u 86. godini, objavila je njegova zaklada.

Kao tipičan izdanak tzv. Staroga Juga, Helms je bio poznat i kao 'Senator Ne' jer je glasovao protiv svih ideja koje se protive njegovoj slici svijeta.

Pročitajte i ovo Ilustracija 70 službenih putovanja Moćni senator putovao u Europu zbog seksa s maloljetnicama: Koristio je aliase i primao slike seksualnog zlostavljanja djece Milan Kundera imao 94 godine Umro češki književni velikan Milan Kundera

Umro je u petak u 1.15 po lokalnome vremenu u Raleighu u Sjevernoj Karolini, kaže se u obavijesti što su je na internetskoj stranici objavili predstavnici Centra Jesseja Holmsa, zaklade ustanovljene da se njegova tradicija ne ugasi.

Antikomunist, antiliberal, protivnik homoseksualaca i protivnik davanja političkih ustupaka crncima, bio je radijski komentator prije nego što je stekao utjecaj u Kongresu. Držao se svoje ideologije utemeljene na dubokom nepovjerenju prema međunarodnim organizacijama i mnogim stranim vladama.

Nakon pet senatskih mandata iz politike se Helms povukao 2003.

"On je bio jedan od divova u Senatu osamdesetih i devedesetih", rekao je nekadašnji republikanski senator iz Mississippija Trent Lott za Fox News.

Godinama je igrao ključnu ulogu u američkoj vanjskoj politici jer je bio predsjedatelj moćnoga senatskoga odbora za vanjsku politiku i u njemu se zalagao za snažnu vojsku, kako je on govorio, moralnu vanjsku politiku".

Zato su ga domaći konzervativci smatrali junakom, a ostali, i kod kuće i vani, vidjeli su u njemu simbol američkoga izolacionizma i neprijatelja društvenoga napretka. Njegovo je ime postalo sinonim socijalnoga konzervativizma.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene