Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Umro lovac na Tita

Oteo zrakoplov da bi se zabio u zgradu CK

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nikola Kavaja, preminuo je jučer u Beogradu, u 76. godini. U Jugoslaviji je Nikola Kavaja bio državni neprijatelj broj jedan jer je čak četiri puta pokušao izvršiti atentat na Josipa Broza Tita.

Kavaja je jednom, s ciljem da ubije Tita, u SAD-u oteo zrakoplov 'Bonig 727' s putnicima. Poslije je pričao kako je otetim zrakoplovom planirao doletjeti u Jugoslaviju i zabiti se u zgradu Centralnog komiteta jer je u njoj tada bilo puno komunista, piše Glas javnosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VELIKA PROSLAVA FOTO/VIDEO: Tisuće ljudi u Kumrovcu: ''Tita nema, štafete nema, ali imamo Dan mladosti i radosti'' Jovanka Broz (Foto: AFP) 40. obljetnica smrti Francuski AFP se prisjetio Tita: Bio je ljubitelj cigara, bijelih odjela i svjetskih zvijezda, a kad je umro, nije težio ni 40-ak kilograma

Odlučio je osloboditi putnike, a pilot ga je odvezao u Irsku koja ga je isporučila SAD-u. Zbog tog je čina u američkim zatvorima služio kaznu od 1979. do 1997. godine.

U Srbiju se vratio 1. travnja 2003., a uhićen je tijekom akcije 'Sablja'. 

Njegovi prijatelji i jataci opisuju ga kao 'domoljuba, velikog borca za srpstvo i antikomunista'. 

O Nikoli Kavaju snimljen je i dokumentarni film 'Nikola Kavaja-lovac na Tita', koji je prikazan na filmskom festivalu u Edinburgu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene