Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Umro Ivo Rojnica, bivši visoki dužnosnik ustaškog režima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši visoki dužnosnik ustaškog režima Ivo Rojnica preminuo je 1. prosinca u Buenos Airesu u 93. godini, a pokopan je dan poslije na groblju El jardin de la Paz, izjavio je u srijedu direktor Margelova instituta Alen Budaj izrazivši ogorčenje zbog toga što Rojnica nije nikad izveden pred lice pravde.

Budaj je rekao da je informaciju o smrti Rojnice dobio od Centra Simon Wiesenthal koji ima svoju podružnicu u Argentini.

Pročitajte i ovo Milan Kundera imao 94 godine Umro češki književni velikan Milan Kundera Ilustracija nije mu bilo spasa Muškarac umro nakon što je pojeo omiljenu sirovu deliciju: Zarazio se bakterijom koja jede meso

- Ogorčen sam zbog toga što se nije dogodilo ono što smo svi očekivali - da će biti procesuiran, rekao je Budaj.

Centar Simon Wiesenthal teretio je Rojnicu za progon Srba, Židova i Roma na području Dubrovnika tijekom Drugog svjetskog rata, a on je tvrdio u izjavama za medije da nije kriv.

Prema pisanju argentinskih medija, svjedoci su tvrdili da je Rojnica sustavno progonio Židove i Srbe, te da postoje naredbe s njegovim potpisom o zapljeni židovske imovine i ograničenju građanskih prava Židova kojima je zabranjivan prolaz ulicama i držanje trgovina. Rojnica je bio ustaški stožernik u Dubrovniku 1941. godine.

Od 1947. živio je u Argentini, a početkom devedesetih bio je
opunomoćeni predstavnik RH u Argentini.

Prema argentinskim arhivima, Rojnica je ušao u zemlju pod imenom Ivan Rajčinović, a 1951. godine dobio je argentinske dokumente. Tri i pol godine poslije pokrenuo je administrativni postupak za promjenu prezimena kako bi vratio staro prezime Rojnica.

Rojnica je sebe opisivao kao uglednog poduzetnika čije su se tekstilne tvornice navodile kao primjer uspješna poslovanja. Bavio se i pisanjem o životu hrvatske emigracije u Argentini u drugoj polovici 20. stoljeća, a prije gotovo 50 godina sudjelovao je i u pokretanju časopisa "Studia Croatica". Taj časopis na španjolskom posvećen je hrvatskoj književnosti, povijesti, kulturi, baštini i politici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene