Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ratne žrtve

Umrla je jedna od posljednjih seksualnih robinja japanskih vojnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umrla je još jedna žena koja je svjedočila o strahotama Drugog svjetskog rata u Južnoj Koreji. Ona je japanskim vojnicima bila seksualna robinja, odnosno 'žena za utjehu'.

Hwang Keum-ja bila je prisiljena raditi u tvornici stakla kada je imala samo 13 godina, a sa 16 je godina poslana u Kinu kako bi ondje japanskim vojnicima bila seksualna robinja, javlja CNN. Nakon što je Koreja oslobođena od Japanske okupacije 1945. godine, otišla je kući te do smrti živjela bez partnera. Prema službenim podacima, imala je jednog posvojenog sina.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ispuštanje kontaminirane vode Kontroverzni plan Japana izazvao buru, građani u strahu: "Bojim se da će to zagaditi ocean i dovesti do zdravstvenih problema" Slika nije dostupna Uplatili novac u fond za žrtve Japan se ispričao Južnoj Koreji zbog 'žena za utjehu'

Radila je kao sakupljačica smeća, a budući da nije zarađivala dovoljno za život, dobivala je i socijalnu pomoć od države. Još nije jasno kako je bila u mogućnosti tri puta donirati novac u stipendijski fond, u iznosu većem od 92.000 dolara. Zbog donacija je 2011. dobila nagradu za velikodušnost.

Hwang Keum-ja, oboljela je na pluća i proteklog je vikenda umrla u bolnici u Seoulu u 89. godini života. Njezina želja bila je da se sve što posjeduje daruje u dobrotvorne svrhe.

Kao tinejdžerica postala žrtva modernog ropstva: 13 godina je plaćali samo 4 dolara NA TJEDAN!

Cho Yoon-sun, južnokorejska ministrica za jednakost spolova kaže da se pokušava sastati sa svim preživjelim 'ženama za utjehu', ali još nije posjetila Hwang. 'Srce me boli jer se njom nisam uspjela sastati', rekla je Cho.

Japanci su diljem istočne Azije, u razdoblju od 1932. godine do kraja Drugog svjetskog rata prisilili 200.000 žena na seksualno ropstvo, podaci su Washington Coalition for Comfort Women Issus. Većina tih žena bile su Korejke. Privlačilo bi ih se u 'centre za utjehu' te im se lagalo kazavši da će dobiti posao. Mnoge od njih u centre nisu došle dobrovoljno, već su bile otete. Ukoliko su se opirale seksu, bile su silovanje i pretučene.

Japanska se Vlada službeno ispričala u brojnim prigodama 'ženama za utjehu'. Čak su i oformili fond za Azijske žene 1995. koji se financira iz državnog budžeta i pomaže bivšim seksualnim ropkinjama. Međutim, žrtvama nikada nisu pristali isplatiti odštetu. Nakon Hwangine smrti, u Južnoj Koreji živi još 50 'žena za utjehu', te 5 izvan te države.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene