Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uloga Irana u ofenzivi na Tikrit brine koalicijske snage, a Amerikanci koji predvode koaliciju pitaju se pomaže li ili šteti ta intervencija borbi protiv Islamske države.


General Martin Dempsey rekao je u razgovoru s novinarima na putu prema Bahreinu i Iraku da će o ulozi Irana razgovarati s iračkim vođama koji su prije nekoliko dana pokrenuli ofenzivu kako bi ponovno preuzeli kontrolu nad Tikritom od IS-a.

Vezani članci Mjesto pada aviona u Iranu Ukrajina suzila istragu o padu aviona kraj Teherana: Ili je terorizam ili rušenje raketom Vibor Vlainić Analiza napetosti na Bliskom istoku: Kakav je odnos snaga između SAD-a i Irana i tko bi u velikom ratu izvukao deblji kraj?

Džihadisti IS-a zauzeli su u ofenzivi tijekom prošlog ljeta veće dijelove Sirije i Iraka.

Američki general boji se da bi uplitanje Irana moglo ojačati vjerske napetosti u Iraku.

Dempsey, šef glavnog stožera američkih snaga rekao je da su zračni udari koalicije posljednjih mjeseci pripremili teren za ofenzivu na Tikrit.

VIDEO Iranci 'potopili' 'američki nosač zrakoplova'

"Smatramo da je ofenziva omogućena zahvaljujući zračnoj kampanji oko Bajdžija", rekao je Dempsey.

Nije poznato dijeli li Iran iste strateške ciljeve kao i koalicija predvođena Washingtonom, dodao je general.

"Želim se uvjeriti da ti napori mogu zaista biti usuglašeni. Ukoliko ne mogu, imat ćemo problem", rekao je povodom predstojećih razgovora s iračkim premijerom Hajderom al-Abadijem. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook