Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I to ne moguće

Ulaganjem u željeznice do gospodarskog rasta od 7,5 posto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kina je objavila da će pojačati fiskalnu potrošnju u 2013. u pokušaju da dostigne gospodarski rast od 7,5 posto godišnje, izjavio je u utorak kineski premijer na odlasku Wen Jiabao u govoru pripremljenom za otvorenje godišnjeg parlamentarnog zasjedanja, prenosi Reuters.

Jiabao je kazao da Kina u ovoj godini planira deficit od 1,2 trilijuna yuana (192,8 milijarde dolara), ili oko dva posto bruto domaćeg proizvoda. To je osjetno više od prošlogodišnjeg deficita od 850 milijardi juana koji je iznosio 1,6 posto BDP-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki interes Tko će preuzeti velike poljoprivredne kompanije u Hrvatskoj? Oglasila se Fortenova Leo Varadkar Emotivan govor Irski premijer Varadkar neočekivano podnio ostavku: "Nemam ništa drugo zacrtano"

Povećana potrošnja i odobrenje 150 milijardi dolara za ključne infrastrukturne projekte u drugoj polovici 2012. pomoglo je usporavanju rasta koji je sa 7,8 posto prošle godine pao na 7,5 posto što je bio najniži rast u posljednjih nekoliko godina.

>> Ovo se zove vojska nezaposlenih: Ima ih 7 milijuna, svi završavaju fakultet!

Ključ poticaja je ulaganje u željeznice pa Kina ove godine planira staviti u pogon 5200 kilometara novih željezničkih linija, navodi se u dokumentu Povjerenstva za nacionalni razvoj i reforme. U posebnom dokumentu Ministarstvo financija je objavilo da je podiglo kvote za obveznice koje izdaju jedinice lokalne samouprave na 350 milijardi yuana u 2013. Prošle je godine taj iznos bio 250 milijardi yuana. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene