Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ukrajinski parlament u usvojio je niz zakona koji će, budu li provedeni, drastično smanjiti ovlasti predsjedniku države Viktoru Juščenku i praktički ga pretvoriti u političku figuru, zbog čega je on događanja u parlamentu nazvao "državnim udarom", javljaju u svjetske agencije, pozivajući se na ukrajinske medije.


Parlamentarna frakcija dosadašnje Juščenkove političke saveznice, ukrajinske premijerke Julije Timošenko, promijenila je stranu tijekom burne sjednice u ponedjeljak navečer i pridružila se proruskoj Stranki regija u usvajanju paketa zakona izravno usmjerenih na smanjivanje ovlasti predsjednika.

Vezani članci Slika nije dostupna Ukrajinski predsjednik želi da njegova zemlja uđe u NATO Slika nije dostupna Juščenko će razmotriti rokove održavanja izbora

Slom koalicije pod Juščenkovim vodstvom nazire se još od početka godine kad se Timošenko, koja ne krije želju da zamijeni Juščenka kao politički vođa zemlje, počela sve češće i žešće sukobljavati s predsjednikom oko gospodarskih reformi i navodne korupcije unutar svake od njihovih stranaka.

Aktualni blok Regije-Timošenko u svakom od četiriju odvojenih glasovanja parlamenta uspio je prikupiti više od 300 glasova, više od dvotrećinske većine (Verhovna Rada ima ukupno 450 zastupnika), potrebne za preglasavanje predsjedničkog veta i čak za izmjene Ustava.

Novi zakoni predsjedniku države oduzimaju pravo imenovanja premijera i ministara obrane i vanjskih poslova, o čemu ubuduće odlučuje parlament.

Novi zakoni također omogućavaju razrješenje s dužnosti voditelja obavještajne službe SBU i to uz podršku samo trećine parlamentarnih zastupnika te parlamentu daju mogućnost preglasavanja predsjednikove odluke o razrješenju sudaca Vrhovnog suda.

No po Juščenkovu političku budućnost možda je najopasniji ishod stvaranja glasačkog bloka Regije-Timošenko usvojeni prijedlog zakona koji određuje pravila za pokretanje postupka opoziva predsjednika države u parlamentu.

Neki stručnjaci za Ustav tvrde kako činjenica da je nove zakone podržalo više od dvije trećine ukupnog broja zastupnika onemogućuje Juščenku da ih pokuša proglasiti protuustavnima.

Budu li ti zakoni provedeni - što su Juščenkovi pristalice i neki stručnjaci već ocijenili protuustavnim - za posljedicu bi imali gotovo potpuno političko sakaćenje Juščenka, koji je u srijedu događanja u parlamentu zato nazvao "državnim udarom".

"U parlamentu je u tijeku politički i ustavni državni udar", rekao je Juščenko tijekom televizijskog obraćanja naciji nakon što ga je Timošenko optužila za "uništenje" prozapadne koalicije.

Nakon izbora u rujnu 2007. stvorena je minimalna parlamentarna većina od 228 zastupnika koalicijom Juščenkove stranke Naša Ukrajina, stranke Julije Timošenko i stranka Nacionalna samoobrana, ali je predsjedniku lojalno ostalo samo 30 zastupnika njegove stranke, dok su iz Nacionalne samoobrane poručili da se više ne smatraju obveznim podupirati dosadašnju koaliciju.

Zastupnici naše Ukrajine najavili su da će u srijedu i službeno izaći iz koalicije, nakon čega će Juščenko, prema Ustavu, morati odrediti prijelaznu vladu i sazvati nove parlamentarne izbore ako se nova vladajuća koalicija ne uspije uspostaviti u roku od 30 dana.