Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Stop cenzuri'

Ukrajinski novinari prosvjeduju protiv cenzure

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stotinjak novinara i aktivista prosvjedovalo je u Kijevu protiv cenzure, u času kada raste zabrinutost zbog medijskih sloboda u toj bivšoj sovjetskoj republici.

Neki prosvjednici imali su majice s natpisom 'Stop cenzuri', noseći državne modro-žute zastave. Još u petak je više desetaka ukrajinskih novinara nosilo takve majice na tiskovnoj konferenciji ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ukrajina: Pregovori o koalicijskoj vladi Slika nije dostupna Janukovič preuzeo vodstvo od Timošenko

Predsjednik je tada rekao da podupire novinare, pošto je više stotina njih zadnjih tjedana potpisalo peticiju u kojoj osuđuju pritiske na medije. Otkako je Janukovič u veljači izabran za predsjednika, dvije privatne ukrajinske televizije (STB i 1+1) i elektronički mediji upozoravaju na pokušaje cenzure, upirući pritom prstom u njegov ured.

Medijske slobode u Ukrajini smatraju se jednom od stečevina Narančaste revolucije iz 2004., demokratske pobune koja je donijela na vlast prozapadnog Viktora Juščenka.

Janukovič je u veljači izabran za predsjednika na izborima koje je Zapad ocijenio demokratskim. Pobijedio je tadašnju premijerku Juliju Timošenku, također jednu od nositeljica Narančaste revolucije. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene