Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pregovori o sastavljanju buduće koalicijske vlasti vodili su se u Kijevu, dan nakon neočekivanog poziva prozapadnog predsjednika Viktora Juščenka na osnivanje saveza između prorusa i prozapadnjaka.


Blok Julije Timošenko koji predvodi prvakinja Narančaste revolucije potvrdio je pregovore s predsjedničkom strankom.

Vezani članci Mislav Bago u studiju Dnevnika Nove TV - 3 Analiza Mislava Bage: "Sumnjam da će Plenkoviću proći zabrana rada nedjeljom, a ako obeća i ovo onda znači da je gusto" Andrej Plenković Plenković: ''Zabranili bi rad nedjeljom osim 16 tjedana u godini''

Te su snage dobile zajedno oko 44 posto glasova birača na nedjeljnim izborima.

'Stalno pregovaramo o sastavljanju koalicije s predsjedničkom strankom Naša Ukrajina-Narodna samoobrana', rekla je glasnogovornica bloka Natalija Lisova.

Juščenko i Timošenko obvezali su se prije izbora da će u slučaju pobjede sastaviti koaliciju.

Stranka regija proruskog premijera Viktora Janukoviča koja je na izborima dobila najviše glasova, 34 posto, ali nije dobila većinu koja bi joj omogućila da sama vlada, trebala bi sa svoje strane početi pregovore s predsjedničkom strankom.

Pošto je dan prije pozvao prozapadnjake i proruse da se udruže, Juščenko je ublažio izjave ističući kako će se sastaviti 'narančasta' koalicija, a da će prorusi dobiti neka mjesta u vladi i u parlamentu kako bi mogli nadzirati vlast.