Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukrajinska vojska zauzela još dva grada

Donjeck na nogama: 'Borit ćemo se do kraja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajinska vlada je priopćila da je njezina vojska preuzela kontrolu nad još dva grada, Artjomivskim i Družkivkom, koji su donedavno bili u rukama proruskih snaga.

Na internetskim stranicama ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka je objavljeno da je u ta dva grada istaknuta ukrajinska zastava, prenosi BBC. Dva dana ranije ukrajinske snage su preuzele i jedno od glavnih uporišta proruskih snaga, Slovjansk.

Pročitajte i ovo Ukrajinski ministar poljoprivrede Solski osumnjičen za korupciju Ne slaže se s optužbama Osumnjičen ukrajinski ministar: Priskrbio si je državno zemljište vrijedno milijune dolara? Ilustracija Opasno stanje Članica NATO-a poziva Ukrajinu da prijeđe Putinovu crvenu liniju: "Gađajte ih!"

Dopisnik BBC-a iz Kijeva David Stern je ocijenio da se Artjomivsk i Družkivka ne smatraju strateški tako važnima kao Slovjansk, ali njihovo preuzimanje ukazuje da su ukrajinske snage sada u naletu. Unatoč gubicima u ljudstvu i opremi, proruske snage i dalje drže regionalne prijestolnice Donjeck i Lugansk, kao i druga ključna područja.

'Grad je doslovno prazan, a bombardiranje se nastavlja'

Viši dužnosnik ukrajinskih sigurnosnih snaga Mihail Koval je, međutim, najavio da će Luganjsk i Donjeck biti stavljeni pod opsadu dok se proruske snage ne predaju.

"Postoji strateški plan, koji je već odobren. Ti gradovi će se naći pod kompletnom blokadom. Te mjere će rezultirati tim što će separatisti, ili da ih nazovem banditima, morati položiti oružje", naveo je Koval.

Separatisti: Oslobodit ćemo Kijev

Više od dvije tisuće pristaša takozvane narodne republike Donjecka, koju su separatisti proglasili na istoku Ukrajine, okupilo se u središtu Donjecka spremno braniti grad od ukrajinske vojske.

"Povest ćemo partizanski rat na čitavom području Donjecka", rekao je bivši samoproglašeni "narodni gubernator" Pavlo Gubarjov koji je bio u pratnji desetorice ljudi naoružanih kalašnjikovima. "Oslobodit ćemo Kijev, ali još ne znamo koliko će se krvi morati proliti i kada ćemo to učiniti", kazao je.

"Borit ćemo se do kraja jer se nemamo više gdje povući, rekao je 32-godišnji bivši rudar, koji se zbog straha od osvete predstavio samo imenom Artijom. "Ne želim pasti u ruke ukrajinskih vlasti", dodao je.

Prosvjednici okupljeni na Lenjinovu trgu nosili su transparente s pozivima da se "Donjeck spasi od ukrajinske vojske" i da se "zaustavi genocid u Donbasu". Usto su nosili zastave "narodne republike Donjecka", "nove Rusije" i Komunističke partije izvikujući "Rusija, Rusija" i "fašizam neće proći". (B.V./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene