Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporazum o pridruživanju

Ukrajini treba oko 20 milijardi eura europske pomoći!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako bi mogla potpisati sporazum o pridruživanju s EU, Ukrajini treba 20 milijardi eura europske pomoći.

Ukrajini treba oko 20 milijardi eura europske pomoći da bi mogla potpisati sporazum o pridruživanju s EU-om što bi ograničilo posljedice sporazuma na njezinu ekonomiju, rekao je u srijedu premijer Mikola Azarov

Pročitajte i ovo Ukrajinski vojnici na bojištu Sukob u Europi Rusija ostvarila pomake duž ratišta, pod kontrolom 18 posto teritorija Ukrajine Donald Trump Izjavio povjerenik "Ako Europa bude napadnuta, nikada vam nećemo pomoći": Rekao je Trump Ursuli von der Leyen 2020. godine

'Predlažemo rješenje problema financijske pomoći Ukrajini. Definirali smo približnu svotu na 20 milijardi eura', rekao je Azarov na sastanku vlade.

'Ne govorimo o sredstvima za pomoć iz europskog proračuna - realni smo i EU-u predlažemo sudjelovanje u investicijama u zajedničkim projektima koji bi mogli biti obostrano korisni, poput proširenja i modernizacije prometnih koridora', rekao je, očigledno aludirajući na plinovode koji prolaze zemljom.

VIDEO Kaos u Kijevu: Prosvjednici vodom na -10 zalijevali policiju

Ukrajina, koja je u velikim ekonomskim i financijskim poteškoćama, prošli je mjesec odbila potpisati sporazum o pridruživanju s EU-om, jer bi je potencijalna kriza s Moskvom mogla odvesti u velike ekonomske gubitke. Zbog takve odluke ukrajinske vlade uslijedio je najveći val prosvjeda u toj bivšoj sovjetskoj republici od Narančaste revolucije 2004.

'Vlada je za što skorije potpisivanje spomenutog sporazuma, no željeli bismo stvoriti dobre preduvjete i smanjiti gubitke za državnu ekonomiju', rekao je Azarov, istaknuvši kako pridruženje Ukrajine carinskoj uniji koju predvodi Rusija nije na dnevnome redu sastanka predsjednika Viktora Janukoviča i njegova ruskog kolege Vladimira Putina 17. prosinca u Moskvi.

Rusija bi Kijevu osigurala milijarde dolara pomoći ako bi se Ukrajinci odlučli za pridruženje carinskoj uniji. No ukrajinska oporba Janukoviča optužuje da zemlju želi 'prodati' Moskvi te traži njegovu hitnu ostavku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene