Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I nije tako daleko

Koliko su daleko ratna zbivanja? Ukrajinu od Hrvatske  dijeli samo jedna zemlja, od naše najsjevernije točke do grada na granici je 300 kilometara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Jesmo li spremni za humanitarnu katastrofu koja nas čeka s obzirom da je počeo rat 500 kilometara od nas", pitala je danas u Saboru Marijana Puljak, zanimajući se za stanje robnih zaliha.

Koliko je daleko zemlja koja je od jutros na snažnom udaru ruskih snaga?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 42. dan rata Putinove kćeri mogle bi se naći na udaru sankcija. Hakeri napali stranicu ruskog naftnog diva? Ostavili poruku koja se ruskom predsjedniku neće svidjeti Slika nije dostupna 38. DAN RATA Ukrajinci slave: "Preuzeli smo kontrolu nad cijelim teritorijem regije Kijev." Glasnogovornik Kremlja oglasio se o pregovorima

Ukrajina je najveća europska država, a od Hrvatske je na karti dijeli samo jedna zemlja. Idete li autom preko Mađarske, od Zagreba do Kijeva doći ćete za nešto više od 17 sati. Odnosno prijeći ćete udaljenost od 1482 kilometra. 

To je ako idete rutom na kojoj se plaća cestarina. Odluka o neplaćanju cestarina put produžuje za još nekoliko sati. Putujete li avionom, u Kijevu ste za tri sata i 15 minuta. 

Idete li automobilom do Khusta, prvog većeg grada u blizini ukrajinsko-mađarske granice, od Zagreba do tamo, za tih 735 kilometara, trebat će vam 7 sati i 35 minuta.

Grad Berehove još je bliži, automobilom od Zagreba udaljen 6 sati i 35 minuta. Od Čakovca do istog grada u Zakarpatskoj oblasti treba nešto manje od 6 sati. Broj kilometara je 597.

Krenete li od najsjevernije hrvatske točke, Žabnika u Međimurskoj županiji, do grada Berehove ćete se odvesti za 5 sati i 40 minuta. Udaljenost se smanjila na 609 kilometara. Zračne linije između ta dva mjesta je 314,5 kilometara.

Veze između Hrvatske i Ukrajine

Ukrajina je bila među prvim zemljama u svijetu koja je priznala Hrvatsku. Ukrajinci u Hrvatskoj pripadaju najstarijoj ukrajinskoj manjini na svijetu.

Robna razmjena između ove dvije zemlje stalno raste. 

"Trenutno 30 posto našeg izvoza u Ukrajinu otpada na farmaceutske tvrtke, a propulzivni sektori su i IT, turizam te poljoprivredno-prehrambena, kemijska i metalna industrija", poručio je na otvaranju Ukrajinsko-hrvatskog gospodarskog foruma održanog u Kijevu u prosincu prošle godine predsjednik Hrvatske gospodarske komore, Luka Burilović.

Robna razmjena Hrvatske i Ukrajine unatoč pandemiji rasla je i u 2021.

Pomoć nakon potresa

"Državna služba Ukrajine za izvanredne situacije odlikovala je četiri pripadnika spasilačkih službi RH koji su se istaknuli u otklanjanju posljedica potresa na području Banovine", objavio je u ožujku 2021. Stožer civilne zaštite.

Tom odlukom, kako se pisalo, potvrđeni su iznimno dobri odnosi Hrvatske i Ukrajine.
 

Valuta

Ukrajinska grivnja vrijedi 0,23 hrvatske kune.

 

Himna 

"Šče ne vmerla Ukrajina" službeni je naziv ukrajinske himne. Napisao ju je pjesnik Pavlo Platonovič Čubinskij, a uglazbio Mihajlo Mihajlovič Verbickij.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene