Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optužbe zbog Starlinka

Ukrajina tvrdi da Rusi koriste sustav Elona Muska: "Ovo postaje sustavno"

Elon Musk i Volodimir Zelenki
Elon Musk i Volodimir Zelenki Foto: Afp
Ukrajina tvrdi da se ruske snage na okupiranim područjima koriste Starlinkom.

Ukrajina je u nedjelju rekla da se ruske snage u okupiranim područjima koriste Starlinkom, terminalima satelitske internetske usluge Elona Muska, objavivši ono za što tvrdi da je presretanje razmjene između dvojice ruskih vojnika kao dokaz njegove "sustavne" upotrebe.

Sustavi Starlink bili su vitalni za komunikaciju na ukrajinskom bojištu tijekom gotovo dvogodišnje ruske invazije dok se Kijev suočavao s većom i bolje opremljenom vojskom.

Pročitajte i ovo Konferencija za medije stranke Centar povodom prosvjeda u Zagrebu - 3 "Možemo srušiti HDZ" Ivica Puljak pozvao Splićane na prosvjed u Zagrebu: "Mi ćemo organizirati prijevoz"

Glavna uprava za obavještajne poslove ministarstva obrane objavila je audio isječak na Telegramu za koji kaže da se radi o razgovoru snaga ruske 83. zračno-jurišne brigade o postavljanju terminala u istočnoj Ukrajini.

Uprava nije dala pojedinosti o navodnom opsegu korištenja niti o tome kako su terminali nabavljeni. Glasnogovornik Andrij Jusov rekao je ukrajinskim medijima u subotu da stvar "počinje poprimati sustavnu prirodu".

SpaceX, koji upravlja Starlink terminalima, rekao je u izjavi za X prošlog tjedna da "ni na koji način ne posluje s ruskom vladom niti njezinom vojskom", te da njegova usluga nije aktivna u Rusiji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene