Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporna cijena plina

Ukrajina ruski plin nema namjeru uvoziti barem do kraja godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je stigla vijest da je Ukrajina obustavila uvoz ruskog prirodnog plina, stiže i informacija da će obustava trajati barem do Nove godine.

Ukrajina vjerojatno neće prije kraja godine obnoviti uvoz ruskog plina koji je obustavljen zbog spora oko cijene, ali ima dovoljno zaliha i može održati isporuke Europi, piše u utorak ruski dnevnik Kommersant.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin i savastopoljski upravitelj Mikhail Razvožajev Pogođeni ciljevi Ukrajina tvrdi da je u napadima pogodila ruske brodove, Rusi tvrde: "Samo su im oštećeni prozori" Napad na Ukrajinu Na udaru i Harkiv Rusija izvela žestoke raketne napade na Kijev i druge gradove, Kličko se oglasio o žrtvama

Rusko-ukrajinski spor izazvao je bojazan od novog plinskog rata koji podsjeća na zime 2006. i 2009. kada su bile prekinute isporuke plina Europi. Napetosti su porasle i zbog sporazuma o slobodnoj trgovini između Ukrajine i EU koji bi Kijev trebao potpisati ovoga mjeseca na summitu Istočnog partnerstva u Vilniusu, unatoč protivljenju Rusije.

>> Ukrajina obustavila uvoz ruskog plina, Europa zabrinuta

Kommersant navodi kako se očekuje da će ukrajinska tvrtka Ukrtransgaz, koja upravlja plinovodima, imati dovoljno plina za zimu bez daljnjih kupnji od ruskog Gazproma koji optužuje Ukrajinu da nije u potpunosti podmirila račune za isporuke u kolovozu.

'Izvor iz Ukrtransgaza uvjerava da Naftogaz ne planira kupovati više ruskog plina ove godine', piše list.

Alfa Bank sa sjedištem u Moskvi priopćila je isto. 'Skladišta plina (i europska i ukrajinska) su gotovo puna. Zahvaljujući neuobičajeno toplom vremenu u Europi, ne očekujemo značajan porast potrošnje plina koji bi mogao dovesti do prekida opskrbe.'

Naftogaz je prošlog petka obustavio uvoz ruskog prirodnog plina zbog spora oko cijena. Izvor iz ukrajinske plinske industrije je rekao da je Ukrtransgaz naložio u petak Naftogazu da prestane kupovati ruski plin. Ukrajina, koja plaća 400 dolara za tisuću prostornih metara ruskog plina, što je jedna od najviših cijena u Europi, zatražila je od Moskve da smanji cijene koje smatra pretjeranim za svoje gospodarstvo i postupno je smanjivala uvoz ruskog plina.

Rusija oko polovice svog plina za Europu prenosi kroz Ukrajinu, a jedan od dužnosnika Gazproma je rekao da ova situacija nije utjecala na protok plina za europske klijente preko Ukrajine. 'Svi zahtjevi za izvoz su ispunjeni', rekao je.

Zabrinutost za opskrbu plinom dolazi u osjetljivom trenutku za Europu čiji će drugi najveći opskrbljivač plinom, Norveška, ove zime smanjiti proizvodnju zbog radova na obnovi njezinih plinskih polja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene