Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ukrajina je u nedjelju pokrenula proces za izdaju protiv čelnika svoje mornarice koji je predao svoj stožer u nedjelju u krimskoj luci Sevastopolj drugi dan nakon što je imenovan na dužnost.


Glavni zapovjednik ukrajinske mornarice admiral Denis Berezovski je rekao u nedjelju na konferenciji za novinare u glavnom stožeru ruske flote Sevastopolja da priseže na vjernost proruskim vlastima Krima. Ruske snage zauzele su Krim i pozvale tamošnje ukrajinske snage da polože oružje.

Vezani članci Go_A Jesu li oni najveća konkurencija Albini? Ljubitelji Eurosonga poludjeli za pjesmom Ukrajinaca, podrška im stiže i iz Hrvatske! Slika nije dostupna Europa zabrinuta zbog Navaljnova zdravstvenog stanja, ali i napetosti između Rusije i Ukrajine: "Situacija je vrlo opasna"

'Prisežem stanovnicima autonomne republike Krim. Prisežem da ću se pokorovati naredbama vrhovnog zapovjednika autonomne republike Krim', rekao je. Proruski premijer Krima Sergej Aksjonov je pozdravio 'povijesni događaj' i naglasio da se admiral Berezovski pristaje pokoriti naredbama legitimnih vlasti poluotoka. No, na to vlasti u Kijevu gledaju sasvim drugačije.

Ukrajina proglasila mobilizaciju, Putin ne popušta

'Tijekom blokade središnjeg stožera mornarice od strane ruskih snaga on je odbio pružiti otpor i položio je oružje', rekla je Viktoria Sjumar, zamjenica tajnika ukrajinskog Vijeća sigurnosti. 'Ured državnog odvjetnika otvorio je kazneni proces protiv Denisa Berezovskog prema članku 111: izdaji države', rekla je ona. Drugi admiral Serhij Hajduk postavljen je za zapovjednika mornarice.

Vršitelj dužnosti ukrajinskog predsjednika Oleksander Turčinov je u petak imenovao admirala Berezovskog na čelo ukrajinske mornarice. Rusofoni poluotok na jugu Ukrajine, Krim je regija koja se najradikalnije suprostavlja novim vlastima u Kijevu nakon svrgavanja predsjednika Viktora Janukoviča. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook