Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napredak u pregovorima

Napokon postignut dogovor oko ukrajinskog žita? Glavni tajnik UN-a optimističan: "Ovo je veliki iskorak, ali..."

Dogovaranje alternativnih ruta za izvoz žita iz Ukrajine
Dogovaranje alternativnih ruta za izvoz žita iz Ukrajine Foto: Afp
Turski ministar obrane Hulusi Akar tvrdi kako je postignut dogovor između Ukrajine i Rusije, kojim će se garantirati sigurnost brodovima koji izvoze žito iz ratom zahvaćenih područja.

Turska je izjavila kako je razgovorima između Ukrajine i Rusije postignut dogovor, kojim bi se trebala garantirati sigurnost brodova za izvoz žita iz ratom pogođenih područja.

Turski ministar obrane Hulusi Akar tvrdi kako su se obje strane obvezale osigurati sigurnost na rutama kojima se izvozi žito. Ova vijest daje nade da će se situacija, koja je ostavila milijune na rubu gladi, pomaknuti s mrtve točke, prenosi BBC.

Pročitajte i ovo Rat u Ukrajini 141. dan rata VIDEO Raste broj poginulih u ruskom raketiranju trgovačkog centra u Vinicji. Ruska televizija najavila otvaranje dopisništva u Srbiji

Rekao je da će službeni dogovor biti postignut i potpisan idući tjedan, kada će se razgovori između zaraćenih strana nastaviti u Turskoj.

Glavni tajnik UN-a António Guterres rekao je da ovaj napredak razgovora predstavlja "ozbiljan iskorak". Međutim, spomenuo je da će finalizacija dogovora podrazumijevati mnogo suradnje i "dobre volje" od obje strane.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene