Obavijesti Pretražite Navigacija
Različita stajališta

Papa će razgovarati s Orbanom, poznato koje će biti glavne teme: "Smatra se zaštitnikom kršćanstva i traži poveznicu..."

Viktor Orban i papa Franjo
Viktor Orban i papa Franjo Foto: Handout / VATICAN MEDIA / AFP
Papa Franjo putuje u petak u trodnevni posjet Mađarskoj, tijekom kojeg će u svojim javnim govorima i privatnim razgovorima s premijerom Viktorom Orbanom naglasak staviti na rat u Ukrajini, migracije i europske kršćanske korijene.

Putovanje u Mađarsku papi Franji bit će prvo nakon hospitalizacije zbog bronhitisa u ožujku.

Premda mu je glavni cilj susret s mađarskim katolicima, Papa je u nedjelju rekao da će teme posjeta biti određene aktualnim zbivanjima.

"To će biti i posjet središtu Europe, koja je opet na udaru ledenih vjetrova rata, a preseljenje tolikih ljudi stavilo je hitna humanitarna pitanja na dnevni red", rekao je.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da su Mađarska i Vatikan jedine dvije europske države za koje se može reći da su "za mir" kad je riječ o Ukrajini.

I Orban (59) i papa Franjo (86) pozvali su na prekid vatre i pregovore o okončanju rata, a Papa je pozvao Ukrajinu da bude otvorena za dijalog s ruskim "agresorom", što Ukrajina zasad isključuje.

Mađarska, koja podržava suverenu Ukrajinu, ali ima i snažne gospodarske veze s Rusijom, ne želi slati oružje Ukrajini. Papa je rekao da je slanje oružja Ukrajini moralno prihvatljivo samo ako ga se koristi za samoobranu.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače 2022. milijuni izbjeglica pobjegli su iz Ukrajine preko Mađarske. Oko 35.000 zatražilo je privremenu zaštitu u toj zemlji.

Pročitajte i ovo Nadbiskup Đuro Hranić Mišljenje stručnjaka Ima li pomaka kod Katoličke crkve u zaštiti maloljetnih žrtava? "Nije u skladu s nadopunom pape Franje..."

Razilaženje u pogledu migranata

Orban i Papa imaju vrlo različita stajališta u pogledu migracija s Bliskog istoka i Afrike te u pogledu važnosti Europske unije s kojom Mađarska ima mnogo sporova.

Franjo smatra da bi se migrante koji bježe pred siromaštvom trebalo primiti i integrirati jer mogu kulturno i demografski obogatiti zemlje domaćine. Smatra da bi ih se trebalo raspodijeliti širom EU-a, premda države članice imaju pravo zaštititi svoje granice.

Pročitajte i ovo Ilustracija Emanuela Orlandi Nestala je u Vatikanu prije 40 godina: Papa želi da se "otkrije istina bez ikakvih ograda"

Orban ne želi dopustiti da Mađarska postane "imigrantska zemlja", kao što su po njegovu mišljenju postale druge države u Europi. Kada se 2021. sastao s Papom, rekao je da ga je zamolio da "ne dopusti da kršćanska Mađarska propadne".

Papi je dao poklon koji ne treba tumačiti: kopiju pisma iz 13. stoljeća koje je kralj Bela IV. poslao papi Inocentu IV. u kojem ga moli za pomoć u borbi protiv Tatara.

"Orban se smatra zaštitnikom kršćanstva i traži poveznicu s Papom", rekao je svećenik Csaba Torok iz Ostrogonske nadbiskupije, povijesnog sjedišta katoličanstva u Mađarskoj

Torok, koji je glasnogovornik Mađarske biskupske konferencije i razgovarao je s vatikanskim novinarima u videorazgovoru prošli tjedan, rekao je da mađarski dužnosnici žele da Papa posjeti druge dijelove zemlje, ali im je rečeno da će posjet biti ograničen na Budimpeštu "zbog Papina fizičkog zdravlja". Papa se kreće uz pomoć štapa i invalidskih kolica zbog bolesnog koljena.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene